Rendhagyó módon nem tipikus kávés történettel készültünk, sokkal inkább egy életérzést szeretnénk továbbadni, hátha mások is beleszeretnek ebbe a különleges kis szigetbe.

Egy év szünet után idén második alkalommal vettük be Vallettát, Málta fővárosát.

Már 2014-es első látogatásunk is szerelem volt első látásra, de ez az érzés azóta csak fokozódik.

Mindig is nagy rajongói voltunk a mediterrán kultúrának, így lett kedvenc helyünk Olaszország, amelynek csaknem minden szegletében jártunk már az elmúlt években, innen indult kávés „karrierünk”, és mindig ide húz vissza a szívünk.

 Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer „vetélytársa” lehet ennek a csodás országnak, főleg nem Málta. Hiszen az olyan pici, kopár, „jelentéktelen” helynek tűnt ismeretlenül is.

Hogy is vetekedhetne Toszkána, Umbria, a Sorrentói-félsziget vagy netán a Garda-tó csodás településeivel.

De sok-sok kedves barát addig-addig mesélt e csöppnyi szigetről, hogy mégis „adtunk egy esélyt” a helynek.

És mit találtunk? Csodát, ami annál jobban hatalmába kerít, minél többször megtapasztaljuk.

Egy „másik” Olaszországot, ami arab és angol hatásokkal fűszerezett. A kávézókban a nagy olasz márkákat kóstolhatjuk, úgymint Moak, Vergnano, Ionia stb., a kereskedő olaszul telefonál, lépten-nyomon olasz étterembe hívogatnak a megállító táblák. 

Közülük rögtön ajánlunk is kettőt.

Az egyik a Vergnano lelőhely (Piadina Caffe), ahol ugyan gyorsabb lefolyást produkálnak mindkét alkalommal, de legalább nem égett oda. Kellemesen dominálnak a marcipános ízjegyek.

A Dolci Peccati-ben pedig Ionia adja a szicíliai érzést. Az olasz barista fiúk a 2. napon már ismerősként üdvözölnek és készítik „szokásos” kávéinkat. Az eszpresszó testes, kellemesen étcsokis.

A hely kicsi, - vagy a vendég túl sok? - sajnos csúcsidőben többször várnunk kell. A fagyit pedig eredeti, hagyományos fagylalt tégelyből merik, melyre már csak az idősebbek emlékeznek.

Ugyanitt bal oldali közlekedés van, régi angol telefonfülkékbe botlunk, a foci EB meccseit angolul közvetíti a máltai TV, a strandon a tősgyökeres vallettai nagypapa felváltva angol és máltai nyelven beszélget unokáival.

A máltai nyelvben keveredik az olasz és az arab hatás, ugyanakkor az ország 2. hivatalos nyelve az angol, tekintettel az egykori hosszú brit birodalmi jelenlétre. (1964 óta önálló Málta.)

Az építészet egy külön tanulmányt érdemelne, hiszen a város összes épülete a szigeten bányászott mészkőből épül/t, melyet a szivárvány minden színében pompázó ajtók/ablakok díszítenek.

Anno is, és most is Valletta óvárosában az egyik nagy közösségi szállásmegosztón foglalt stílusos apartmanban éltünk. Így a lakásbelsőn keresztül is átvesszük a hely rezgését.

És miért is fogunk hamarosan harmadszor is visszajönni?

Mert ezen a parányi helyen karnyújtásnyira megtalálunk mindent, ami számunkra fontos!

A kék tengert, csodás épületeket, finom ételeket, a szuper új buszokkal kedvező áron megközelíthető történelmi és természeti szépségeket (sűrű, és jól kiépített a sziget tömegközlekedése), a kikötőben horgonyzó luxus óceánjáró hajókat, a gyönyörű templomokat, a fúvószenekari fiesztákat és mindezt 2 órányira Budapesttől…

Ja, és Mark Aquilinia, aki a Chocolate District tulajdonosa, megígérte, hogy jövőre a speciality kávé készítéséhez szükséges eszközöket már nem csak árulja majd a boltjában, hanem kávét is készít velük, azaz megnyitja „brew bar”ját, ahol vendégei lehetünk egy finom kávéra.