RÓLUNK

Történetünk több, mint 30 éve kezdődött egy általános iskolai évnyitón, amikor a 7. osztályba új fiú érkezett. A fiút Sanyinak hívták.

Mivel még ismeretlen volt számára a környezet és nem volt benne biztos, hogy a megfelelő osztályhoz csatlakozott, ezért kérdésével odalépett egy lányhoz, akit Anitának hívtak.

Szóval kapcsolatunk ekkor indult és azóta is tart.

Valljuk, hogy a hosszú házasság egyik titka a közös érdeklődés, a közös célok az életben.

Mindketten nagyon szerettünk/szeretünk utazni, új élményeket gyűjteni, más nemzetek konyháját kipróbálni. A sok utazás során azt vettük észre, hogy mindketten folyamatosan Olaszországba vágyunk, és 25 évvel ezelőtti első utunkat hamarosan követte sok-sok újabb kiruccanás.

Nem tudtunk betelni az olasz életérzéssel, magával ragadott a történelem, az építészet, a táj, a konyhaművészet, melynek szerves része volt a KÁVÉ is. Évről évre meg kellett látogatnunk az olasz eszpresszó kultúra hazáját, összekötve a kellemest a hasznossal, azaz ez a pár nap mindig a KÁVÉról is szólt.

Ezen élmények hatására egyre mélyebbre ástuk magunkat a témában, így hamarosan otthonra is beszereztünk egy eszpresszó gépet a hozzá tartozó őrlővel, és 2011-ben mindketten elvégeztük a barista képzést. A képzés után lelkesedésünk és érdeklődésünk egyre magasabb szintre emelkedett, és azóta nincs megállás. Folyamatosan képezzük magunkat, elsajátítottuk az alternatív kávékészítési módokat, Sanyi letette az SCA (Specialty Coffee Association) "Senzory Intermediate" nemzetközi ízvizsgáját, és pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávés szokásait.

MISSZIÓNK

Szóval... pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávézási szokásait.

Ez inspirált bennünket, hogy KÁVÉKÓSTOLÓ néven elindítsuk blogunkat, és tájékoztassuk a nagyközönséget arról, hogy hol lehet jó kávét inni Magyarországon (alkalmanként külföldre is kitekintünk)

Mivel tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, ezért jártunkban-keltünkben mindenhol „hirdetjük az igét”, azaz milyen és hogyan készül a JÓ KÁVÉ.

Mottónk: A KÁVÉ a missziónk és a passziónk!

Ennek szellemében indítottuk útjára a „veleméri kávés napok” rendezvényünket az Őrségben, melynek keretében augusztusban 1 héten keresztül a saját erdei kis házunk teraszán fogadjuk az arra járó turistákat egy kis kóstolóval, és sok-sok hasznos kávés információval.

Ugyanilyen – önkéntes – „konstrukcióban” gerilla kávés akciókat szerveztünk egyházi gyülekezetünk jeles alkalmain. Hosszú távú terveink között szerepel középiskolai osztályokban előadások, bemutatók tartása, mely többek között azt a célt is szolgálja, hogy az energia italok helyett egészséges alternatívát kínáljunk.

Ezen kívül az Egyesület a Magyar Kávékultúráért alapító tagjaiként több, szintén „fanatikus” kávés szakemberrel együtt éveken át szerveztük a nemzetközi kávés versenyek magyarországi fordulóit.

Elhivatottságunkat a „Kávés szakma legjobbjai 2014” díjátadón a szakma is elismerte. Sanyi átvehette az „Aki a legtöbbet tette a magyar kávékultúráért” oklevelet.

A mai KÁVÉSZALON egykor szeretett dédink exkluzív ruha szalonja volt.

Úri dámák találkozó helye volt ez a 11. kerületi nagypolgári lakás, ahol szebbnél-szebb ruhaköltemények készültek egykoron. (egy igazi békebeli próbababa még tanúskodik erről)

Dédink halála után sokáig tanakodtunk, hogy a felújításra szoruló ingatlannak mi legyen a sorsa.

Eladjuk vagy felújítsuk, ez volt a dilemmánk.

Ekkor már benne éltünk a kávé világában, fogadtunk érdeklődőket az őrségi erdőszéli „nyitott porták” rendezvényünkön, ahol is többen megkérdezték, hogy Budapesten hol hallhatnának ugyanilyen, kóstolóval egybekötött „felvilágosító” előadásokat.

Addig-addig motoszkált a téma a fejünkben, amíg egyszer csak felvillant az AHA érzés.

De hiszen itt van egy tökéletes hely arra, hogy érdeklődőket fogadjunk, akiknek megmutathatjuk, hogy van alternatívája a kotyogónak. Ötletünket tett követte, és a közelmúltban elkészült családunk kávés fellegvára, egy igazi, nagypolgári bútorokkal berendezett SZALON. Ide várunk baráti társaságokat, céges csapatokat, családokat, párokat, szóval mindenkit, akit érdekel a KÁVÉ IGAZI ARCA!

KÓSTOLJ VELÜNK!

Szolgáltatásaink

  • barista oktatás
  • kávékóstoló workshopok
  • tanácsadás
  • céges, és privát rendezvényekre kitelepülés
  • esküvői „brew bar”

Mindegyikben jók vagyunk, keress Bennünket bátran!

 

 

Vélemények

   Kedves Anita és Sándor!
Nagyon jól éreztük magunkat! Számunkra egy új ajtót nyitottatok a kávézás világába. Nálatok tapasztaltuk meg a kávézás igazi élményét és értékét. Egy teljes képet kaptunk a gyümölcs termesztésétől, a feldolgozásán keresztül a fogyasztásig. Megmutattátok hogyan lehet a mindennapi életben, de akár extrém helyeken is jó kávét készíteni ☺

Köszönettel:
Edina és Péter

   Te tudod milyen a jó kávé? Csak hiszed! Vagy jártál már kávékostoláson.
Mindenki szíves figyelmébe ajánlom a Kávészalont, ahol szakmailag nagyon felkészült és lelkes házaspár, Anita és Sanyi segítségével bepillantást nyerhetsz a kávék világába. Megéri! Sokmindent tanultam tőlük, például azt is, hogy szeretem a kávét! Érdekfeszítő elméleti oktatás, interaktív gyakorlattal fűszerezve. Mindez gyönyörű környezetben, kedves társaságban!
Én már tudom, hogy holnaptól mit iszom. És te?

T. Anita

   Köszönöm az ÉLMÉNYT Páromnak és a Kávékostoló csapatának! Anita és Sándor fantasztikus dolgot művel, ami mindenképpen elismerésre méltó! 20 évnyi kávéfogyasztás alatt nem kaptam annyi hiteles, érdekes és hasznos információt, mint a náluk töltött alkalommal. köszönöm. Azóta tudom, hogy milyen a jó KÁVÉ.

Oláh Mihály

 

Helyszín: A KÁVÉSZALON

1117 Budapest, Karinthy F. út 7.

Kávézás karantén idején

A mai napomat az irodámban, azaz a Kávészalonunkban töltöttem. Első körben meghallgattam a Körforgásban fenntarthatósági podcast legfrissebb felvételét, majd elmentem Casino Mocca szemes kávét venni a közeli Keletbe (nem a Közel-Keletre…)

Szilveszteri kávézás helyett

Újévi kávézás. Több éve hagyomány, hogy Baranyai Ferivel és Livivel Szilveszter napján ellátogatunk pár kedvenc kávézónkba egy jót beszélgetni, és finom kávékat inni. A sort pedig nálunk a Kávészalonban zárjuk.

Idén/tavaly ez kicsit másként alakult. 31-e helyett 1-én, és nem négyesben, csak kettesben indultunk útnak, mert az nem volt kérdés, hogy azért pár kávézót fel kell keresnünk évindítóként. Sőt! Jelen helyzetben talán még ...

4minutes Cafe/4 perc és kávé a Várban

Már egy ideje esedékes ez a bejegyzés, mert július elején jártunk – először – a Várnegyed újonnan nyílt specialty kávézójában, a  4minutes Caféban.

A kávézó a történelmi Várnegyed szívében, az Országház utcában található. Igazi kis ékszerdoboz. Kis alapterületen csodás, világos, letisztult enteriőr, amihez stílusban is passzolnak a Goosebumps  cég által forgalmazott Modbar eszpresszó gépek és persze az általuk pörkölt magas minőségű kávék....

Misi&Niki, azaz MiNi

A hétvégén szenzációs idő volt, így elővettük a motort és csináltunk egy kávétúrát.

Két kávézót látogattunk meg. Sok közös vonást véltünk köztük felfedezni, mindamellett, hogy egy nagyon markáns különbséget mindenképpen említenünk kell.

#kávézzotthon, avagy hogyan tovább a karantén idején!

Olvasóink tudják, hogy a KÁVÉ A MISSZIÓNK ÉS A PASSZIÓNK, és ez most sincs másként.

Együttérzéssel figyeljük, hogy az elmúlt közel 10 év alatt felépült specialty kávés világ szinte egyik napról a másikra zárta be kapuit a közelmúltban...

A gép mögött az EMBER. Egy igazi olasz MESTERRE emlékezünk.

A kávés szakmában senkinek nem kell bemutatni az olasz gyártmányú La Marzocco kávégépeket. Az újhullámos kávézók többségében ezek a gépek teljesítenek szolgálatot és készítik naponta sokszor az eszpresszót és a tejes italokat.

Piero Bambi az olasz vállalat tulajdonosa, örökös tiszteletbeli elnöke március 22-én 86 éves korában hosszantartó betegség után hunyt el. Őrá emlékezünk ezzel a cikkünkkel.

Főfotó – galéria, fotólabor, kávézó, közösségi tér a Kálvin térnél

A tavalyi év végén nyílt egy valóban különleges hely a Kálvin tér közelében a Baross utca 10-ben.

Az elmúlt időszakban többször is jártunk ott és mindig volt egy kis dejavue érzésünk, mivel nem utcafrontos az üzlet és csak úgy lehet bejutni, ha felcsengetsz a kapucsengőn, kinyitják az ajtót és felsétálsz a félemeleten található térbe...

KávéBár Bazár 2020 – Kávés körkép két napban

Ismét – 2. alkalommal – a Millenáris B épület adott otthont az év legnagyobb – két napos – kávés és  alkoholos rendezvényének.

Közel 50 kiállítóval találkozhattak az érdeklődők, akik között voltak pörkölők, kávézók, kávéforgalmazók, kávégép forgalmazók, ajándék készítők, csoki készítők, prémium, kézműves alkoholos ital előállítók és még sokan mások...

Különleges, saját pörkölésű etióp a Mantrában!

Sportnapom végeztével egy szelet pizza után este nyolcig nyitva tartó kávézót kerestem az V. kerület déli részén. Olyant, ahol a fárasztó nap után a kávé mellett kényelmesen tudok pihenni. Akár egy fotelban. És akkor rögtön beugrottak a Mantra kávézó sárga kanapéi...

Amatőr barista bajnokság 2020

A hétvégén a budapesti Benczúr hotel adott otthont az V. magyar amatőr barista bajnokság elődöntőjének.

Mint már 4 alkalommal, ezúttal is Nagy Krisztián Bruce, magyar barista bajnok szervezte az eseményt...