Még mindig pár centivel a föld fölött lebegünk, és nem (csak) a túlzott koffeinbevitel miatt.

Mi is történt? Mi okozott ekkora „sokkot”?

Mindössze annyi, hogy június 13-15 között elsőként Kelet-Európában, Budapesten rendezték meg a World of Coffee-t, a világ legnagyobb kávés szakmai kiállítását, ahol kipróbálhattuk a legújabb fejlesztésű kávés eszközöket, kóstolhattuk a világ különböző pontjairól érkezett pörkölő manufaktúrák legfinomabb kávéit, és testközelből szurkolhattunk a világ legjobb baristáinak a Cup Tasting, a Latte Art, a Coffee in Good Spirits, a Cezve/Ibrik, és a Brewers Cup versenyeken.

És akkor most következzen egy színes hírcsokor arról, ami a Kávékóstoló csapatának szívéhez a legközelebb állt.

World Brewers Cup verseny keddi elődöntőjén sikerült összefutni kedvenc barista/pörkölőnkkel, az olasz Rubens Gardellivel, aki legnagyobb meglepetésünkre „csak” 2. lett az olasz bajnokságon, így különleges ugandai „MzunguProject” kávéját – nézzétek meg FB oldalán a projekttel kapcsolatos lenyűgöző bejegyzéseit - az osztrák nemzeti bajnok Michael Manhart mutatta be a zsűrinek. Michael prezentációja több ponton is meglepett bennünket. A 10 perces időből hosszú perceken át „csak” beszélt a csodálatosan sziporkázó kávéról, amivel dolgozott, a vízmelegítő kannáját rögzítette a fűtőrészhez, hogy folyamatosan tartsa a hőmérsékletet, egyedileg gyártott kerámia Kalita eszközzel készítette a kávét, amit nem töltött át másik edénybe szervírozás előtt és a „csúcs” az egészben az volt, hogy hobby-baristaként indult a versenyen, amin végül az előkelő 4. helyet szerezte meg. ELKÉPESZTŐ!!

Általánosságban elmondható, hogy a versenyeken a távol-keleti versenyzők szerepeltek a legjobban, de azért Európa sem szégyenkezhet, azon belül is a görögök tettek ki magukért a leginkább. 3 kategóriában is bent voltak az első 3 helyezett között (Brewers Cup, Latte Art és Cezve/Ibrik)  

Az olasz pörkölők közül a szicíliai MOAK is a kiállítók között volt. A vállalat idén kerek évfordulót ünnepel – majdnem egyidősek vagyunk – azaz 50 éve áll az olasz kávézók szolgálatában (is). Erre az alkalomra sokféle meglepetéssel készültek.

A kávégépek kavalkádja káprázatos volt. A legnagyobb márkák – SanRemo, Victoria Arduino, La Marzocco, Dalla Corte, Ascaso, stb, stb – mind legújabb színes-szagos csodáikat mutatták be, melyek ára vetekszik egy gépkocsi árával. Elbűvöltek bennünket az Astoria gépek is – és most csak a designról beszélünk – hiszen ahány ilyen gépet láttunk a standokon, mind más ábrával/képpel volt megfestve. A BWT – a kávézók hivatalos vízszolgáltatója – standján egy igazi RÓZSASZÍN Astoria gép teljesített szolgálatot. Fantasztikus színösszhangban volt a cég többi – ez alkalomra készített – promóciós termékével.

Igazi meglepetés volt a Modbar Espresso System. Keressetek rá a neten! Meg fogtok lepődni!

A kávés világ „sztárjai” is ellátogattak hozzánk. Így sikerült közös fotót készíteni Dritan Alsela Latte art virtuózzal és Sasa Sesticcel a 2015-ös barista világbajnokkal, a The Coffee Man c. film főszereplőjével. 

És végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a magyar standot, ahol HEGEDŰS LÁSZLÓ (A paksi kávé) barista teljesített szolgálatot. Ő készített eszpresszó alapú italokat azon magyar pörkölők kávéiból, akik „összeálltak” ez alkalomra. Kóstolhattuk a Lucky Cap, a Black Sheep, a Monterosacaffe, a Beyond Within, a MTRM, a Casino Mocca, a Kávékalmár, a Kapucziner, a Bagira, a Racer Beans, a Semiramis, a One Eleven, a Csészényi kávézó, a Pasco, az Awaken, a Red Baggies kávéit.  A hazai standon a vendégek fogadásában Czinege Tamás gasztro guru vállalt oroszlánrészt. A 3. napon zárás előtt még benéztünk hozzájuk és ittunk egy búcsúkávét, amihez az Acoustic Cuts Duótól csodálatos muzsikát is hallhattunk. Aki olvassa írásainkat, az tudja, hogy nálunk az igényes zene és a minőségi kávé kéz a kézben jár. Nem is zárulhatott volna méltóbban ez a 3 felejthetetlen nap.

                                                                        

És köszönjük NAGY KRISZTIÁNNAK (magyar barista bajnok, a OneCup kávézó tulajdonosa) a hatalmas nemzeti színű zászlót, amely mindig a megfelelő helyen lobogott!