2018. április 14-e szombat, Pestszentimre.

Bátran kijelenthetjük, hogy történelmi napra ébredtünk. Az evangélikus egyház dél-pesti régiójában templomszentelésre készülődünk. A Pestlőrinci Evangélikus Gyülekezet „imrei” leánygyülekezete pár éve nagyot álmodott. Saját templom építését határozták el. 2016 pünkösdjén megtörtént az alapkőletétel, és szándékként megfogalmazódott a cél, hogy a templom a Reformáció 500 éves évfordulójára (2017. október 30) készüljön is el.

Persze mindenki tudatában volt, hogy ehhez az égiek segítségére most is, mint mindig nagy szükség lesz, hiszen egy ilyen beruházás nem csak időben, de pénzben is óriási kihívás. De Győri Gábor, a pestlőrinci gyülekezet lelkésze, és Horváth-Csitári Boglárka a pestimrei leánygyülekezet missziós lelkésze a sok küzdelem ellenére sem adta fel, kitartottak elképzelésük mellett és végül Krizsán Attila Ybl-díjas építész tervei alapján sok-sok segítséggel 5 hónap alatt felépült a templom.

A nagy tudású, tapasztalt építész tervei által egy elsőre megosztó, de már a 21.század építészeti design kritériumainak megfelelő, a járókelőket mindenképpen megállásra késztető, egyedülálló épület (beton, üveg és fa felhasználásával) született a kertvárosban, melynek felszentelésére végül nem a Reformáció évfordulóján, hanem fél évvel később került sor. 

Ezen a csodálatos áprilisi szombaton megtelt a templom fiatalokkal és idősekkel, családokkal és egyedülállókkal, környékbeliekkel és távolról érkező vendégekkel (a finn testvér gyülekezet egykori és jelenlegi lelkészei is elfogadták a meghívást az alkalomra).

Az ünnepi köszöntők, az igehirdetés és a zenés programok után a vendégsereg a templommal szemben található iskola aulájában gyűlt össze, hogy megkóstolja azt a sok-sok finomságot, mellyel a gyülekezet tagjai készültek. A szendvicsek, sós és édes sütemények mellett egyedi torták is készültek a nagy napra.

A sokak által kedvelt fekete nedűt pedig ez alkalommal a Kávékóstoló csapata szolgáltatta. Igyekeztünk a modern templom mellé „modern” kávékat kínálni.

Készítettünk száraz ruandai és etióp kávékból hideg fúziós italt, french pressben száraz ruandai kávét, ill. cascarát natúr és „limonádé” verzióban. A vendégek elsőre nem is mindig értették, hogy mit is isznak. Ez a hideg ital tényleg kávé? És nem kell bele cukor? Jé! és kávé íze van… Jöttek a felismerések, a kávés „megvilágosodások”. Leköszönő elnök-püspökünk Gáncs Péter és a tervező-építész Krizsán Attila is megkóstolták italainkat, és elismerően nyugtázták a különleges ízeket.

Köszönjük Győri Gábornak és Horváth-Csitári Boginak, hogy részt vehettünk ezen a különleges rendezvényen, és hogy az „újhullámos” templomhoz elkészíthettük a stílusában passzoló újhullámos kávés italainkat.

És köszönjük a frissen pörkölt kávékat a By Beans Coffee és a Red Baggies csapatának!

Soli deo Gloria!