The Coffee Man - Film a 2015-ös barista világbajnokról

 

Jakab Mordy Gábor a WARMCUP Cafe & community szíve és lelke, elhozta a magyar kávészerető közösség/közönség részére ezt a nagyszerű filmet, melyet augusztus 6-án láthattunk az Art+Cinema (egykori Örökmozgó moziban).

 

   

A film főhőse, a " kávés ember" Sasa Sestic, a 2015-ös ausztrál nemzeti bajnok és egyben a barista világbajnok. Első hallásra neve alapján "furcsa érzésem " volt. És nem alaptalanul, mert már a film elején kiderül, hogy a család Bosznia-Hercegovinából származik, és a 90-es évek háborús időszakában kényszerültek hazájukat elhagyni és Ausztráliában új életet kezdeni.

Nyelvtudás híján az első időszak nem volt könnyű, de a sport, konkrétan Sasa és testvére korábbi profi kézilabda pályafutása révén gyorsan megtalálták helyüket az ausztrál válogatottban, melynek tagjaként az olimpiai csapatba is sikerült bekerülni. Viszont az olimpia után már nem volt kihívás a kézilabdában, ezért belevágtak egy teljesen új dologba, a vendéglátásba. Kezdetben kibéreltek egy kis üzletet, ahol "mindent" lehetett kapni, aztán ráéreztek a kávé ízére és itt el is indult a lavina. Először egy kis pörkölő géppel maguk pörkölték a kávét, aztán már nagyobb gépet vettek, afrikai termőterületet látogattak és egyre mélyebben folytak bele a barista lét mindennapjaiba. Természetesen a családi vállalkozás hajtóereje Sasa volt, aki sportmúltjából hozta a kitartást, céltudatosságot, szorgalmat és mély alázatot.

Így amikor fejébe vette, hogy elindul a nemzeti bajnokságon, mindent megtett, hogy ő legyen a bajnok. Tapasztalat hiánya miatt ez sajnos első nekifutásra nem sikerült, de nem adta fel. Következő évben még nagyobb figyelemmel/fegyelemmel készült és a korábbi év negatív "élményei" is nagyban hozzájárultak, hogy végül ő lett a nemzeti bajnok.

A világbajnokságra való felkészülést már nem bízta a véletlenre. A 2014-es japán barista világbajnokot – Hidenori Izaki - kérte fel coachnak, vele készült éjt nappallá téve a nagy pillanatra. A közös munka olyan intenzív volt, hogy Sasa közben 10 kg-ot fogyott, hiszen még az evésre is sajnálta az időt. És elérkezett a nagy pillanat. Seattle-ben 52 ország legjobb baristái gyűltek össze és 2 körös selejtező után a legjobb 6 került a döntőbe. SASA is köztük volt. Pedig az első forduló után még az is kérdéses volt, hogy a munkával, lelkesedéssel és izgalommal terhelt szervezete kibírja-e a másnapot, hiszen lázas állapotban taxival kellett kórházba vinni, hogy lábra állítsák. Erős köhögése is bizonytalanná tette prezentációját, de arra a 15 percre, ami róla és a kávéról szólt minden akadály elhárult, és meggyőzte a zsűrit. A döntős produkciót pedig már olyan "ihletett" állapotban mutatta be, hogy mindenkit lenyűgözött.

A film legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy céltudatos, kitartó, kemény munkával és elszántsággal, továbbá kellő alázattal álmaink valóra válhatnak az élet bármely területén.

Gratulálunk SASA és köszönjük GÁBOR!