A Kávékóstoló életében először valósulhatott meg az a különleges lehetőség, hogy egyazon zöldkávé alapanyagból három magyar cég által is lepörkölt kávét kóstolhatott.

Az egyik kedvenc termőterületünkről, az Etióp Yirgacheffe régióból, az ARICHA feldolgozó állomásról származó SZÁRAZ feldolgozású kávét a Black Sheep, a Casino Mocca, és a Red Baggies pörkölőktől szereztük be otthoni „tesztelésre”.

Nagy várakozás előzte meg a zacskók kibontását, hiszen egy kiemelt minőségű, azaz 89 pontos alapanyagról volt szó.

A kávészemeket szemügyre véve megállapítottuk, hogy elég különböző termések kerültek össze. Az apró szemű peaberry és a közepes méretű szemek egyaránt megtalálhatóak voltak. Ebből adódóan az apró szemek sötétebbre pörkölődtek.

Feltűnő volt még, hogy kb. egy–két százalék világos szem is jelen volt, ami arra utal, hogy ezeknek a szemeknek alacsonyabb volt a cukor tartalma, (még kissé éretlenek voltak szüreteléskor) mint a többieknek.

A kávé illatában hordozta a száraz eljárás számunkra oly kedves (erjedt) fermentált íz világát.

És akkor most következzen az egyes kávék részletes bemutatása.

 

A Black Sheep (Tóth Gábor) által pörkölt alapanyag fő jellemzője az volt, hogy az ízek világának arany középútját találta meg. Harmonikus ízek, melyben az érett mangó és piros bogyós gyümölcsök domináltak. Selymes, krémes, édeskés, saját magát itató kávé. A crema színe egyenletes mogyoróbarna. Többféle eszközzel is elkészítettük, filter kávénak is kiváló.

A Casino Mocca (Horváth Lajos, Kiss Zoltán, Temesvári Szabolcs) a tőle megszokott módon külön profillal készíti a filter és presszó alapanyagot. Itt a presszóhoz pörköltről teszünk említést. Várakozásunknak megfelelően ennek a kávénak voltak a leghangsúlyosabbak a savai. Eddig meg nem szokott módon az afrikai kávénak komolynak mondható teste is volt. A crema színében már-már egy kis tigriscsík is megjelent.

A Red Baggies (Gál Miklós) kávéjának a csomagolásán többek között ez áll:”aroma: érett gyümölcsök” Valóban. Fekete cseresznye, mangó, és még pár piros bogyós gyümölcs alkotja a vezérszálat. Édes, testes ital. Cremájában itt is megjelenik némi csíkozottság. A száraz feldolgozás jellegzetes „konyakos” íz- és illatvilága ennél a pörkölőnél dominál a leginkább. Többféle eljárással készítettünk italt belőle, többek között kipróbáltuk a hidegfúziós italt is, ahol ezek a fent felsorolt ízek hidegvíz hatására is kitűnően kioldódtak.  

 

A teszthez BWT vizet használtunk, a Gaggia Classic 92 és 94 C-ra volt állítva, az őrlemény súlya 11,8 gr volt a szimpla adaghoz.

Fantasztikus volt a kóstolás! Ti se hagyjátok ki az élményt!