Az ünnepekben a Pannónia Hotel Sopron meghívására érkeztünk Sopronba. Ha már itt jártunk, nem hagyhattuk ki, hogy meglátogassuk a város egyetlen specialty kávézóját a Várkerület 96. szám alatt és kóstoljunk egy igazán finom eszpresszót hazaindulás előtt.

Így is történt. A Nezvál Máté nevével fémjelzett 42 pörkölő El Salvador El Cipres száraz „macerált” (macerálás : irányított tartályos fermentáció) kávéjából a La Marzocco FB 80 gépen készült el a „szokásos” rövid kávénk, mely sűrűsége (testesség) és édessége magával ragadott.

 Zamatában harmonikus, ízeiben rendkívül összetett italt kaptunk. Az az érzésünk támadt, mintha gyümölcs szirupot innánk. Igazán különleges italt kóstolhattunk!

Mivel vacsoraidőhöz közeledtünk, kellően éhesek is voltunk, így rögtön ki is próbálhattuk a zseniálisan finom házi pástétomokat péksüteménnyel és friss salátával. Bár érkezésünkkor a hely zsúfolásig tele volt (sok kisgyermekes pár kávézott, sütizett), mire feltérképeztük a lehetőségeinket, egyeztettük a baristákkal az enni-innivalókat, már fel is szabadult a bejáratnál egy 2 fős asztal, melyre rögtön „le is csaptunk”.

Miközben készültek az ételek, volt egy kis időnk körbenézni, és konstatálni, hogy ez a hely nem csupán egy kávézó. Annál sokkal több. Igazi közösségi tér. Mutatta ezt a berendezés stílusa (személyes kedvenc a 10-12 fős óriási, antik családi asztal, ami éppen tele is volt), a falra felfestett Capa idézet, a polcokra kihelyezett könyvek, a megvásárolható egyedi design ruhák és az egész helyet átható családias légkör.

Bár terveink szerint csak egy gyors kávéra tértünk be, mégis hosszan időztünk. Szinte noszogatnunk kellett egymást, hogy öltözködjünk és induljunk… 

Ha Sopronban vagy környékén jártok/laktok, mindenképpen kóstoljatok Ti is a Kultúrpresszóban!