Mint már többször írtuk, egyik kedvenc helyünk a 11. kerület művész negyede (és nem csak azért, mert itt található a Kávészalonunk), ahol 2017. szeptember 22-24. között már 3. alkalommal került megrendezésre az ELEVEN Ősz hétvége.

Portugália és Lengyelország után ez alkalommal Finnország volt a díszvendég. Az apropót az szolgáltatta, hogy a finnek 2017-ben ünnepelték államiságuk 100. évfordulóját, nem mellesleg a Bartók Béla út szomszédságában, a Kelenhegyi úton van a finn nagykövetség gyönyörű épülete.

A Kávékóstoló csapata a színes és nagyon gazdag programokat átnézve rögtön „lecsapott” egy testhez állóra, úgymint „Finn kávékülönlegességek a Kelet kávézóban”.

Kelet kávézó

Vasárnap – zárónap - kora délután, a hely kívül, belül „tömve”, de azért Márki Zoli, vezető barista -nem mellesleg a 2017-es év magyar aeropress bajnoka - megnyugtat, hogy bár nagy volt az érdeklődés, de tudunk még kóstolni a GOOD LIFE (de jó név!) finn pörkölő guatemalai mosott kávéjából.

Miközben az emeleten kortyolgattuk filter kávénkat, és éppen az ízjegyeket elemeztük, arra lettünk figyelmesek, hogy a szemben lévő Gárdonyi téren felállított mozgó szauna (kipróbáltuk, isteni volt!!) előtt flash mob  jelleggel kisebb csődület támadt, és miközben az elegáns hölgyek-urak vidám dalra fakadtak, kezükben fehér-kék színű papírzászlócskákat lengettek. A finn kórust láthattuk-hallhattuk.

Szauna

Ennek következtében kávénk maradékát már az utcán állva – a villanyoszlop köré épített szuper spéci pultnál – fogyasztottuk el, miközben – mintha egy kis faluban lennénk - spontán ismerősökbe botlottunk.

Így találkoztunk Ivánnal és Timivel is,(a La Nube kávézó tulajdonos párjával), akik éppen spanyol barátaikat kalauzolták, miközben a finn kultúra szerelmesei kávézójukban kortárs kiállításon vehettek részt (az ikonikus Nokia telefonok világába tekinthettek be)

Az idő rövidsége miatt a finn designerek munkáit már nem tudtuk megtekinteni, de reméljük, hogy egy következő őszi vagy tavaszi eseményen lesz rá alkalmunk.

Köszönjük a sok-sok színvonalas programot a Kult11 Egyesületnek! Találkozunk 2018-ban!