Fine dining és „Fűszeres fuvallat”
Péntek estére különleges vacsorameghívásunk volt. A Várkert Bazár és Casino exkluzív termeiben részesei lehettünk a Nespresso Atelier (atelier jelentése műhely) néven a tavalyi év folyamán elindított csúcsgasztronómiai rendezvénysorozat – amely idén február 23-26. között zajlott - Segal Viktor séf által jegyzett estjének.
A 19 órakor kezdődő program 2 – térben és időben is jól elkülöníthető – részből állt.
Érkezésünk után közvetlenül a Várkert Bazárban berendezett Gastro Experience Center vendégei lehettünk, ahol nem meglepő módon minden a kávéról szólt. Borral, csokival, és molekuláris gasztronómiai ínyencségekkel párosíthattuk/kóstolhattuk a hozzáillő Nespresso kávékat és közben érzeteinket, gondolatainkat rögtön le is jegyezhettük a bejáratnál kézhez vett „ízlelő füzetünkbe”.
És mi is került a kis fekete noteszbe?
„Két blend (ARPEGGIO, VOLLUTO), koffeines és koffeinmentes változatban is. A crema mindkét esetben világosabb és az íz intenzitás halványabb. Késő esti kávézáshoz is ajánlott.
BUKEELA KA ETHIOPIA hosszú kávéként igazi meglepetés a RIEDEL kristálypohárba csapolva. Gyümölcsös ízei visszahűlve még inkább egységet alkotnak.
A ROSABAYA colombiai mosott kávénál lágy, selymes kortyérzet közben aszalt piros bogyós gyümölcsök sejlenek fel. Mivel 40ml-re ajánlott a csapolás, kissé testhiányossá válik az ital.
Zárásként a DHARKAN névre hallgató igazi olaszos blend, amely hosszú, de nem tolakodó, kellemes lecsengésű.”
Kávés élményeink birtokában egy rövid kis séta után – az esti fényben pompázó csodásan felújított épületek között – az 1800-as évek végén Ybl Miklós tervei alapján épült, és az évek folyamán többféle funkciót is betöltő reneszánsz stílusú Várkert Casino épületébe értünk.
Még fel sem ocsúdtunk az előző óra koncentrált élményeiből, és már kezdődött is az exkluzív, ültetett vacsora. A nemzetközi hírű séf, több könyv szerzője, a „Segal Viktor konyhája” elnevezésű élményvacsorák szervezője ezúttal is óriásit alkotott. A menükártyán szereplő ételek mindegyike magában rejtette a fekete nedűt. A hozzáillő borok kiválasztásában Herczeg Ágnes neves borszakértő volt segítségére, a moderátori szerepet pedig szintén a gasztronómiai élet egyik nagyágyúja, Gianni Annoni vitte.
Miközben a gasztro guruk meséltek, a vendégek kötényt köthettek, kesztyűt húzhattak, és aktívan közreműködhettek az ínycsiklandó fogások „befejezésében”. Egy kis pirított fenyőmag szórás, szárított lilahagyma hintés, sóban érlelt nyers tojássárgája reszelés minden vállalkozó szellemű vacsora vendégnek megadatott.
A vacsora lezárásaként pedig egy fantasztikus alkoholos kreatív italt kaptunk, melyet Nagy Zsolt kávénagykövet, a cég „magyar hangja”
készített el. A „Fűszeres fuvallat” névre keresztelt ital alapja a Bukeela ka Ethiopia kávé volt, melyhez az afrikai kávék gyümölcsösségét kiemelő friss citrusok kerültek, a „testet” pedig a szolidan adagolt fűszeres barna rum adta.
Köszönjük ezt a felejthetetlen estét! És külön köszönet Zsoltnak, aki az első rész kávétúrája alatt (is) kiemelt figyelmével és szakértelmével tisztelt meg bennünket.