Kedves barátunk Tóth Sándor – a szekszárdi A Kávé Háza tulajdonosa - az elmúlt napokban Costa Ricában járt kávét szüretelni Bányai Lászlónál, aki hosszú ideje él az országban és több hektáron termeszti ezt a különleges bogyós gyümölcsöt.

De hogyan is került a kávéval ilyen szoros kapcsolatba a most 60 éves Laci ”bácsi”?

A miskolci gyökerekkel rendelkező Bányai család fia – aki eredetileg liftszerelőnek tanult - Tokajban már kapott egy kis ízelítőt a szőlőművelésből a családi gazdaságban. Mivel már fiatalon világot szeretett volna látni, hamar Amerikában találta magát, ahol sikeres üzletember lett.

Amikor „beleunt” az amerikai létbe és új kihívást keresett, fiának Gyuszinak jött az az ötlet, hogy kezdjenek el kávét termeszteni, és így költözött a család a costa ricai Lourdes nevű településre. A Juyszi (Gyuszi) Mill névre hallgató, közel 30 hektáros területük körülbelül harmadán termesztenek kávét. A „cup of excellence” megmérettetésen 88 pont feletti értéket elért Caturra és Catuai fajták nagy részét már ők ültették az 1500 méteres magasságban található területen. (A kávébabokból a KÁVÉKÓSTOLÓ is kapott ízelítőt.)

 A nagy körültekintéssel kézzel leszüretelt bordó színű gyümölcsöt az ún. „honey”,  azaz mézes eljárással dolgozzák fel, ami nagyjából azt jelenti, hogy a gyümölcshús eltávolítása után a magot szárítóágyra teszik, és pár napig kint a szabadban hagyják, hogy a rajta lévő mézédes „nyálka” rászáradjon a magra, és ezzel együtt az édesség belediffundáljon a kávébabba.

Micsoda fantasztikus folyamat ez! Már csak leírni is különleges, nemhogy a helyszínen átélni ennek minden örömét és persze nehézségét.

Sanyinak ez a rendkívüli kaland pár hete megadatott. Laci bácsival – és a szüretelő munkásokkal – együtt élhették át azt az érzést, melyre sokan vágyunk. Sanyi naponta tudósított bennünket a Lucky Cap Micro Roastery FB oldalán az aktuális szakmai és társasági – vasárnap istentisztelet – eseményekről.

Amíg képekkel tűzdelt részletes úti beszámolójára sor kerül, addig kávéit megkóstolhatjátok többek között:

a szekszárdi A Kávé Házában, a zalaegerszegi Kávélaborban, Budapesten a OneCup, a Tényleg, a Coffe Stand Gutenberg és a Filtery kávézókban és persze a Kávészalonban.