Karácsony előtt pár nappal hajnali belvárosi piactúrát terveztünk, hogy még a nagy roham előtt beszerezzük az elmaradhatatlan fácánhúst az ünnepi menühöz.

Gyorsan tovább gondoltuk a napi programot, és úgy döntöttünk, hogyha már bent vagyunk Budapest szívében, akkor piac után rögtön felkeresünk egy kávézót. Hová is menjünk, morfondíroztunk a piaci kofák és vásárlók zajában reggel fél 7-kor. Ekkor bevillant az egyik barátunk ajánlása, és így jutottunk el a reggeli fagyos félhomályban még kissé kihalt belvárosi utcákon át a Bródy Sándor utcában lévő, és 7 órakor már vendégeket fogadó Apricot kávézóba.

De miért is ajánlotta ezt a helyet a barátunk, aki megszállott bakelit rajongó?

Hát persze, hogy azért mert ebben a kis VIII. kerületi ékszerdobozban kb. 30 éves hanghordozóról hallgathatják a betérők a korabeli jazz, pop és klasszikus zene nagyjainak dalait. Többek között találsz itt Bergendy, Neoton, Kati és a Kerek Perec, Abba, Amanda Lear, Beatles lemezeket, de a klasszikus zene rajongói is bőséges kínálatból választhatnak.

Nem haboztunk, rögtön éhgyomorra kiválasztottunk egy Brahms válogatást, és míg Balázzsal - a hely tulajdonos baristájával - beszélgettünk, a háttérben lágy dallamok csendültek fel.

Igen ez az! Végre egy specialty kávézó, ahol klasszikus zenét is lehet hallgatni. Zene füleinknek...

De most már térjünk a lényegre, hiszen kávézni jöttünk!

Balázs és párja Brigi több éves írországi kitérő után döntöttek úgy, hogy kinti tapasztalataikat felhasználva itthon szeretnének egy saját kávézót, mely többkörös kiválasztási folyamat után végül a Bródy Sándor u. 17. sz. alatt nyílt meg pár hónapja. A "fa és vas" alapokon nyugvó belső kialakítás Balázs elmondása szerint egy kicsit korábbi írországi munkahelyüket idézi.

Terveikben minden fronton a minőségi eszközök és alapanyagok felhasználása szerepelt. Így választották a Kávékalmár frissen pörkölt kávéit, melyet Eureka őrlőn és La Marzocco Linea gépen készítenek el.

Az egyik őrlőben mindig egy "single origin", a másikban pedig a ház blendje várja a vendégeket.

Mi a blendből kóstoltuk a szokásos eszpresszót. Balázs és Gábor (Laczkó Gábor-Kávékalmár) nagy gondossággal állították össze a titkos receptet. A végeredmény egy harmonikus, nagyon szép testtel és nem túlzó savakkal rendelkező ital lett. 

A korai időpont - nyitáskor mi voltunk az első vendégek - remek lehetőséget adott, hogy Balázzsal szakmai hitvallásáról, filozófiájáról is elbeszélgessünk, melynek során egy közvetlen, munkájához és vendégeihez maximális alázattal közelítő fiatal kávékészítő mestert ismertünk meg. A hely családias jellegét pedig az a pilllanatkép mutatja, amikor is megérkezett egy törzsvendég apuka 5-6 év körüli tüneményes kislányával, és a kislány kesztyűjét lehúzva rögtön Balázshoz szaladt ezzel a felkiáltással: "Balázs, nézd meg, milyen hideg a kezem!"  Igazi adventi áldott pillanat tanúi lehettünk...     

Kávéinkkal és a The Mill pékség prémium croissantjaival bevackoltuk magunkat a gyereksarok melletti asztalhoz és a fejünk feletti polcról találomra leemeltünk egy "narancssárga" könyvet, ami gyerekkorunk egyik kedvenc hőse, Harisnyás Pippi kalandjait idézte fel.

Kávé, croissant, klasszikus muzsika, ez mind együtt egy kis földi paradicsom a Palotanegyedben.

Legközelebb pedig nagyfiúnkat is elhozzuk, mert a nyers vegán csokik majszolgatása közben nagyobb sebességgel lehet kirakni a gyermeksarokból már a felső polcra "száműzött" világhírű játékot, a bűvös kockát.