Ismét Budapesten, a belvárosban járunk, egészen pontosan a Bazilika mögött, a Lázár utca 5-ben.

9 BAR Lázár utcaItt található a 9BAR kávézó, azon kevés helyek egyike, ahol minősített alapanyagból, kiválóan elkészített olasz kávét ihatunk.

Ezt tükrözi az itallap is, hiszen a Cortado és a Flat white mellett helyet kapott pl. a Corretto is, ami alkohollal „meghintett ” eszpresszót jelent.

A minősített, klasszikus vonalú alapanyagot a livornoi pörkölő, az Arcaffé szállítja, akinek története 1895-ig nyúlik vissza. Ekkor alapította Antonio és Luigi Meschini az első üzletet, ahol fűszereket, alkoholt, és Latin Amerikából, ill. Yemenből érkező kávét is árultak.

A helyben gondosan pörkölt és kevert alapanyagot szállították a város több kávézójába, így a Bar Roma-ba is, akiknek saját keveréket készítettek 1926-ban. Ez még a mai nap is a cég egyik legnépszerűbb blendje, és a Lázár utcában is folyamatosan kóstolható.

Egy kis érdekesség a pörkölő történetéből. A háború utáni időkben a pörkölt kávébabot 1 és 5 kg-os fém dobozokban árulták, melyek visszaválthatóak voltak.ARCAFFÉ

Persze az évek alatt a kis üzletből egy jól szervezett cég lett, mely ma is a Meschini család tulajdonában van, és amely képes kombinálni az elmúlt időszak tapasztalatát, a modern kor elvárásaival. A folyamatosan magas minőségű kávé termelése és értékesítése késztette arra a családot, hogy néhány másik olasz pörkölővel együtt létrehozzák a „Certified Specialty Coffee” szervezetet, melynek szigorú előírásai, és ellenőrzési folyamatai teszik lehetővé, hogy a kávétermelés minden lépése, továbbá a pörkölési, blendelési, csomagolási folyamatok is a legmagasabb színvonalon valósuljanak meg.    

A zacskón megjelenő CSC logo a garancia mind a barista, mind a fogyasztó számára.

Somogyvári Balázs, - aki a 9BAR üzletvezetője és egyben vezető baristája is – ill. a „lányok”, azaz Kata és Jeni nemcsak kiváló minőségben készítik el a fent említett kávékat a klasszikus La Pavoni kétkaros gépen, de ők gondoskodnak a jókedvről, a családias hangulatról, és a mosolygós, vidám légkörről is.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a klasszikus blend mellett rendszeresen jelennek meg vendégkávék pl. a Five Elephant, a La Cabra, Tim Wendelboe és más ismert pörkölőktől termékei.

A házi sütik, és szendvicsek, finom saláták, és egészséges „lötyik”, illetve reggeli fit cup-ok is  fogyaszthatók a kávék mellé.

9BAR pult

Tágas tér, kényelmes fotelok, wifi,  és kedvencünk  az ablakban szakszerűen gondozott kávéültetvény, hogy a folyamat  kezdő lépései  is szemünk előtt játszódjanak le.      

 9 BAR kávéültetvény