2020 - Még ZÖLDEBBen még TUDATOSABBan a ÚJÉVBEN

avagy Miért (ne) dobjuk el a poharat? 

Akik figyelik/követik facebookon Kávéskóstoló és Kávészalon oldalainkat, már tuti észrevették, hogy milyen sűrűn írunk/foglalkozunk az ÖKOTUDATOS, FENNTARTHATÓ alternatívákkal.

Értve ezen a fogyasztásra szánt kávé kiválasztásánál szem előtt tartott szempontokat, fókuszálva arra, hogy a kávétermelő farmerek milyen körülmények között dolgoznak, és mennyire vannak megbecsülve áldozatos munkájukért.

Kávékurzusainkon nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos, hogy tudatosak legyünk a kávé kiválasztásnál, de ugyanígy az eszközválasztásnál is.

Mennyivel többet teszünk a FÖLD védelmében, ha az alternatív készítési módokat használjuk otthonunkban a kapszulás verziók helyett.

Miért is jó, ha a V60, Aeropress, Kalita, Chemex stb eszközökkel készül otthon, vagy nyaraláskor a reggeli italunk?

MERT OLCSÓ, KÖRNYEZETBARÁT, GYORS, KÖNNYEN SZÁLLÍTHATÓ, KIS HELYEN ELFÉR ÉS MINŐSÉGI ITALT KÉSZÍT. 

Kávékurzusainkon résztvevő érdeklődőinknek használat közben is bemutatjuk az eszközöket (persze a fent említett kritériumokkal rendelkező kávékon „modellezzük” a dolgokat)   

És akkor nézzük a kávézás egyik „legkritikusabb” részét, azaz a POHÁR kérdést.

Az elmúlt évek katasztrofálisan rossz eredményt hoztak ebben a tekintetben. Eldobható, a kávézók számára sokba kerülő poharak tíz/százezrei landolnak/tak a kukában. (sajnos kevés esetben a szelektívben). Nem ismerünk statisztikát, de látjuk, hogy milyen sokan kérik „elvitelesre” az italaikat, ill. mennyi rendezvény van, ahol a magas minőségű (akár specialty) kávét papírpohárban szervírozzák. Sajnos még a „kávés” rendezvényeken is ez volt a helyzet egészen tavaly őszig, így nekünk mindig lapult a táskában egy "VALÓDI" azaz kerámia KÁVÉSCSÉSZE. Ennek a környezetvédelmi „becsípődésen” túl az ízélmény kimaxolása is oka volt, hiszen a papír íz nem tartozik a kedvencünk közé.

Szóval tavaly ősszel a KÁVÉ NAPJA rendezvényen nagy meglepetésünkre  már nem kellett használni a táskában lapuló presszós csészét, mert a BOOMERANGSHARE jóvoltából szuper TARTÓS poharakat kaptunk a jegyünk mellé, amit a rendezvényen minden standnál cseréltek és kimostak (ha akartad), de vihetted végig magaddal, amit belépéskor kaptál.  A magyar „találmány” előtt nagy jövő áll. Jelenelg is több kávézóban megtalálod, megvásárolhatod, vagy különböző "akciók" keretében hozzá is juthatsz. 

 

Ezek a szuper poharak most már egyre több kávézóban megtalálhatók egy másik szuper TARTÓS pohár társaságában, ami pedig attól különleges, hogy KÁVÉBÓL készült.

Ez a HUSKEECUP, ami ausztrál közösségi finanszírozás keretében jöhetett létre, hazánkba pedig a budapesti Bloom kávézó tulajdonosai, Miklósik Orsolya és István hozták el. A 2 féle színben és 3 féle méretben kapható poharak már közel 2o kávézóban kaphatók. Rendkívül dizájnosak, és ergonomikusak.  Mi természetesen MINDKÉT modellt használjuk, hiszen mindegyiket más miatt szeretjük, ill . nem mindegy, hogy otthon vagy a Kávészalonunkban készítünk kávét. Mindenhol helye van ezeknek a kreatív, környezetkímélő kávés eszközöknek.

Ha valaki keresi még a „fogadalmát” az Újévre, és eddig papírpohárból itta az elviteles kávét, az tegyen jót, és válassza a fenti poharakat az idei évre.

Hálásan köszönjük a BOLYGÓ, a gyártó és forgalmazó cégek nevében is!