RÓLUNK

Történetünk több, mint 30 éve kezdődött egy általános iskolai évnyitón, amikor a 7. osztályba új fiú érkezett. A fiút Sanyinak hívták.

Mivel még ismeretlen volt számára a környezet és nem volt benne biztos, hogy a megfelelő osztályhoz csatlakozott, ezért kérdésével odalépett egy lányhoz, akit Anitának hívtak.

Szóval kapcsolatunk ekkor indult és azóta is tart.

Valljuk, hogy a hosszú házasság egyik titka a közös érdeklődés, a közös célok az életben.

Mindketten nagyon szerettünk/szeretünk utazni, új élményeket gyűjteni, más nemzetek konyháját kipróbálni. A sok utazás során azt vettük észre, hogy mindketten folyamatosan Olaszországba vágyunk, és 25 évvel ezelőtti első utunkat hamarosan követte sok-sok újabb kiruccanás.

Nem tudtunk betelni az olasz életérzéssel, magával ragadott a történelem, az építészet, a táj, a konyhaművészet, melynek szerves része volt a KÁVÉ is. Évről évre meg kellett látogatnunk az olasz eszpresszó kultúra hazáját, összekötve a kellemest a hasznossal, azaz ez a pár nap mindig a KÁVÉról is szólt.

Ezen élmények hatására egyre mélyebbre ástuk magunkat a témában, így hamarosan otthonra is beszereztünk egy eszpresszó gépet a hozzá tartozó őrlővel, és 2011-ben mindketten elvégeztük a barista képzést. A képzés után lelkesedésünk és érdeklődésünk egyre magasabb szintre emelkedett, és azóta nincs megállás. Folyamatosan képezzük magunkat, elsajátítottuk az alternatív kávékészítési módokat, Sanyi letette az SCA (Specialty Coffee Association) "Senzory Intermediate" nemzetközi ízvizsgáját, és pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávés szokásait.

MISSZIÓNK

Szóval... pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávézási szokásait.

Ez inspirált bennünket, hogy KÁVÉKÓSTOLÓ néven elindítsuk blogunkat, és tájékoztassuk a nagyközönséget arról, hogy hol lehet jó kávét inni Magyarországon (alkalmanként külföldre is kitekintünk)

Mivel tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, ezért jártunkban-keltünkben mindenhol „hirdetjük az igét”, azaz milyen és hogyan készül a JÓ KÁVÉ.

Mottónk: A KÁVÉ a missziónk és a passziónk!

Ennek szellemében indítottuk útjára a „veleméri kávés napok” rendezvényünket az Őrségben, melynek keretében augusztusban 1 héten keresztül a saját erdei kis házunk teraszán fogadjuk az arra járó turistákat egy kis kóstolóval, és sok-sok hasznos kávés információval.

Ugyanilyen – önkéntes – „konstrukcióban” gerilla kávés akciókat szerveztünk egyházi gyülekezetünk jeles alkalmain. Hosszú távú terveink között szerepel középiskolai osztályokban előadások, bemutatók tartása, mely többek között azt a célt is szolgálja, hogy az energia italok helyett egészséges alternatívát kínáljunk.

Ezen kívül az Egyesület a Magyar Kávékultúráért alapító tagjaiként több, szintén „fanatikus” kávés szakemberrel együtt éveken át szerveztük a nemzetközi kávés versenyek magyarországi fordulóit.

Elhivatottságunkat a „Kávés szakma legjobbjai 2014” díjátadón a szakma is elismerte. Sanyi átvehette az „Aki a legtöbbet tette a magyar kávékultúráért” oklevelet.

A mai KÁVÉSZALON egykor szeretett dédink exkluzív ruha szalonja volt.

Úri dámák találkozó helye volt ez a 11. kerületi nagypolgári lakás, ahol szebbnél-szebb ruhaköltemények készültek egykoron. (egy igazi békebeli próbababa még tanúskodik erről)

Dédink halála után sokáig tanakodtunk, hogy a felújításra szoruló ingatlannak mi legyen a sorsa.

Eladjuk vagy felújítsuk, ez volt a dilemmánk.

Ekkor már benne éltünk a kávé világában, fogadtunk érdeklődőket az őrségi erdőszéli „nyitott porták” rendezvényünkön, ahol is többen megkérdezték, hogy Budapesten hol hallhatnának ugyanilyen, kóstolóval egybekötött „felvilágosító” előadásokat.

Addig-addig motoszkált a téma a fejünkben, amíg egyszer csak felvillant az AHA érzés.

De hiszen itt van egy tökéletes hely arra, hogy érdeklődőket fogadjunk, akiknek megmutathatjuk, hogy van alternatívája a kotyogónak. Ötletünket tett követte, és a közelmúltban elkészült családunk kávés fellegvára, egy igazi, nagypolgári bútorokkal berendezett SZALON. Ide várunk baráti társaságokat, céges csapatokat, családokat, párokat, szóval mindenkit, akit érdekel a KÁVÉ IGAZI ARCA!

KÓSTOLJ VELÜNK!

Szolgáltatásaink

  • barista oktatás
  • kávékóstoló workshopok
  • tanácsadás
  • céges, és privát rendezvényekre kitelepülés
  • esküvői „brew bar”

Mindegyikben jók vagyunk, keress Bennünket bátran!

 

 

Vélemények

   Kedves Anita és Sándor!
Nagyon jól éreztük magunkat! Számunkra egy új ajtót nyitottatok a kávézás világába. Nálatok tapasztaltuk meg a kávézás igazi élményét és értékét. Egy teljes képet kaptunk a gyümölcs termesztésétől, a feldolgozásán keresztül a fogyasztásig. Megmutattátok hogyan lehet a mindennapi életben, de akár extrém helyeken is jó kávét készíteni ☺

Köszönettel:
Edina és Péter

   Te tudod milyen a jó kávé? Csak hiszed! Vagy jártál már kávékostoláson.
Mindenki szíves figyelmébe ajánlom a Kávészalont, ahol szakmailag nagyon felkészült és lelkes házaspár, Anita és Sanyi segítségével bepillantást nyerhetsz a kávék világába. Megéri! Sokmindent tanultam tőlük, például azt is, hogy szeretem a kávét! Érdekfeszítő elméleti oktatás, interaktív gyakorlattal fűszerezve. Mindez gyönyörű környezetben, kedves társaságban!
Én már tudom, hogy holnaptól mit iszom. És te?

T. Anita

   Köszönöm az ÉLMÉNYT Páromnak és a Kávékostoló csapatának! Anita és Sándor fantasztikus dolgot művel, ami mindenképpen elismerésre méltó! 20 évnyi kávéfogyasztás alatt nem kaptam annyi hiteles, érdekes és hasznos információt, mint a náluk töltött alkalommal. köszönöm. Azóta tudom, hogy milyen a jó KÁVÉ.

Oláh Mihály

 

Helyszín: A KÁVÉSZALON

1117 Budapest, Karinthy F. út 7.

Bruberi a Rózsadomb legjobb kávézója (a sövényen túl…)

Április 1-én – és ez nem tréfa – a Rózsadombon a Pentelei Molnár utcában megnyílt a Bruberi Kávézó és Pékség. 

Vági Laci, - a hely tulajdonosa, és mozgatórugója – nem most kezdte a vendéglátást. Fiatal kora ellenére a szakma „nagy öregjének” számít.

Fine dining és „Fűszeres fuvallat”

Péntek estére különleges vacsorameghívásunk volt. A Várkert Bazár és Casino exkluzív termeiben részesei lehettünk a Nespresso Atelier (atelier jelentése műhely) néven a tavalyi év folyamán elindított csúcsgasztronómiai rendezvénysorozat – amely idén február 23-26. között zajlott - Segal Viktor séf által jegyzett estjének.

MODERN ZENE és ÚJHULLÁMOS KÁVÉ

Pár napja ismét egy fantasztikus klasszikus zenei koncert hallgatója lehettem, mégpedig a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban.

Igazi „Virtuózok” koncert volt, csak nem a TV képernyőjén keresztül, hanem élőben az iskola csodálatos koncerttermében élvezhettük a legkiválóbb diákok produkcióit.

Apricot kávézó a Bródy Sándor utcában

Karácsony előtt pár nappal hajnali belvárosi piactúrát terveztünk, hogy még a nagy roham előtt ...

.... Hová is menjünk, morfondíroztunk a piaci kofák és vásárlók zajában reggel fél 7-kor. Ekkor bevillant az egyik barátunk ajánlása és így jutottunk el a reggeli fagyos félhomályban még kissé kihalt belvárosi utcákon át a Bródy Sándor utcában lévő, és 7 órakor már vendégeket fogadó Apricot kávézóba.

9BAR

Ismét Budapesten, a belvárosban járunk, egészen pontosan a Bazilika mögött, a Lázár utca 5-ben.

 Itt található a 9BAR kávézó, azon kevés helyek egyike, ahol minősített alapanyagból, kiválóan elkészített olasz kávét ihatunk.

11 + 42 = 8200 (VESZPRÉM)

Veszprém a Királynék városa. A település a környék szellemi, gazdasági és 2015.11.11. óta kávés központja is.

A hét dombra épült város egyik dombján a vár tövében, gyönyörűen felújított, népies barokk homlokzatú, mediterrán kertben megbúvó házban üzemel a Tizen1 kávézó.

Völgyhíd Kávézó Kőröshegy

Életünkben először nem a Balaton északi, hanem a déli partján nyaraltunk, Balatonszárszón.

Bár saját kávékészítő eszközeink és hozzá a kiváló alapanyag ezúttal is velünk utazott, de „vadász szenvedélyünk” nem hagyott nyugodni, így feltérképeztük a környék kávés kínálatát.

És eközben minden szempontból egy igazi gyöngyszemre bukkantunk.

A Völgyhíd kávézót Árpi és családja közel 5 éves alapos tervezés/kivitelezés után 2014 tavaszán nyitotta meg a Kőröshegy lábánál.   

Kopi luwak kávét kóstoltunk

Bár sokan sokat adnának egy ilyen különleges kávéért, a mi bakancslistánkon nem szerepelt ez a tétel. Nem vágytunk rá, hogy az Indonéziában civet macska emésztőrendszerében fermentálódott zöldkávéból pörkölt szemek képezzék reggeli fekete italunk alapját. Nem terveztük, hogy ezért több ezer kilométert utazunk. Nem vágytunk rá, ennek ellenére megérkezett...

The Coffee Man...

Jakab Mordy Gábor a WARMCUP Cafe & community szíve és lelke, elhozta a magyar kávészerető közösség/közönség részére ezt a nagyszerű filmet, melyet augusztus 6-án láthattunk az Art+Cinema (egykori Örökmozgó moziban).

 

Málta a földközi tenger ékszerdoboza

Rendhagyó módon nem tipikus kávés történettel készültünk, sokkal inkább egy életérzést szeretnénk továbbadni, hátha mások is beleszeretnek ebbe a különleges kis szigetbe.

Egy év szünet után idén második alkalommal vettük be Vallettát, Málta fővárosát.

Francia csók avagy kávégép pasztellben…

A Kávékóstoló csapata nagy figyelemmel kíséri az új kávézók nyitását. Örömmel tölt el bennünket, hogy Budapest különböző pontjain igényes és különleges helyek nyílnak.

Ez a hely – a Café Flore ­– most egy kicsit más, mint az eddigiek.

Kávékóstoló hírek

Kedves Olvasóink!

A Kávékóstoló csapata nagy örömmel adja hírül, hogy hosszú ideje dédelgetett álmunk végre testet öltött, és várva-várt honlapunk a közelmúltban elkészült.

A jövőben friss blog bejegyzéseinket is itt olvashatjátok, míg régebbi cikkeinket természetesen továbbra is megtaláljátok a kavekostolo.blogger.hu oldalon.