RÓLUNK

Történetünk több, mint 30 éve kezdődött egy általános iskolai évnyitón, amikor a 7. osztályba új fiú érkezett. A fiút Sanyinak hívták.

Mivel még ismeretlen volt számára a környezet és nem volt benne biztos, hogy a megfelelő osztályhoz csatlakozott, ezért kérdésével odalépett egy lányhoz, akit Anitának hívtak.

Szóval kapcsolatunk ekkor indult és azóta is tart.

Valljuk, hogy a hosszú házasság egyik titka a közös érdeklődés, a közös célok az életben.

Mindketten nagyon szerettünk/szeretünk utazni, új élményeket gyűjteni, más nemzetek konyháját kipróbálni. A sok utazás során azt vettük észre, hogy mindketten folyamatosan Olaszországba vágyunk, és 25 évvel ezelőtti első utunkat hamarosan követte sok-sok újabb kiruccanás.

Nem tudtunk betelni az olasz életérzéssel, magával ragadott a történelem, az építészet, a táj, a konyhaművészet, melynek szerves része volt a KÁVÉ is. Évről évre meg kellett látogatnunk az olasz eszpresszó kultúra hazáját, összekötve a kellemest a hasznossal, azaz ez a pár nap mindig a KÁVÉról is szólt.

Ezen élmények hatására egyre mélyebbre ástuk magunkat a témában, így hamarosan otthonra is beszereztünk egy eszpresszó gépet a hozzá tartozó őrlővel, és 2011-ben mindketten elvégeztük a barista képzést. A képzés után lelkesedésünk és érdeklődésünk egyre magasabb szintre emelkedett, és azóta nincs megállás. Folyamatosan képezzük magunkat, elsajátítottuk az alternatív kávékészítési módokat, Sanyi letette az SCA (Specialty Coffee Association) "Senzory Intermediate" nemzetközi ízvizsgáját, és pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávés szokásait.

MISSZIÓNK

Szóval... pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávézási szokásait.

Ez inspirált bennünket, hogy KÁVÉKÓSTOLÓ néven elindítsuk blogunkat, és tájékoztassuk a nagyközönséget arról, hogy hol lehet jó kávét inni Magyarországon (alkalmanként külföldre is kitekintünk)

Mivel tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, ezért jártunkban-keltünkben mindenhol „hirdetjük az igét”, azaz milyen és hogyan készül a JÓ KÁVÉ.

Mottónk: A KÁVÉ a missziónk és a passziónk!

Ennek szellemében indítottuk útjára a „veleméri kávés napok” rendezvényünket az Őrségben, melynek keretében augusztusban 1 héten keresztül a saját erdei kis házunk teraszán fogadjuk az arra járó turistákat egy kis kóstolóval, és sok-sok hasznos kávés információval.

Ugyanilyen – önkéntes – „konstrukcióban” gerilla kávés akciókat szerveztünk egyházi gyülekezetünk jeles alkalmain. Hosszú távú terveink között szerepel középiskolai osztályokban előadások, bemutatók tartása, mely többek között azt a célt is szolgálja, hogy az energia italok helyett egészséges alternatívát kínáljunk.

Ezen kívül az Egyesület a Magyar Kávékultúráért alapító tagjaiként több, szintén „fanatikus” kávés szakemberrel együtt éveken át szerveztük a nemzetközi kávés versenyek magyarországi fordulóit.

Elhivatottságunkat a „Kávés szakma legjobbjai 2014” díjátadón a szakma is elismerte. Sanyi átvehette az „Aki a legtöbbet tette a magyar kávékultúráért” oklevelet.

A mai KÁVÉSZALON egykor szeretett dédink exkluzív ruha szalonja volt.

Úri dámák találkozó helye volt ez a 11. kerületi nagypolgári lakás, ahol szebbnél-szebb ruhaköltemények készültek egykoron. (egy igazi békebeli próbababa még tanúskodik erről)

Dédink halála után sokáig tanakodtunk, hogy a felújításra szoruló ingatlannak mi legyen a sorsa.

Eladjuk vagy felújítsuk, ez volt a dilemmánk.

Ekkor már benne éltünk a kávé világában, fogadtunk érdeklődőket az őrségi erdőszéli „nyitott porták” rendezvényünkön, ahol is többen megkérdezték, hogy Budapesten hol hallhatnának ugyanilyen, kóstolóval egybekötött „felvilágosító” előadásokat.

Addig-addig motoszkált a téma a fejünkben, amíg egyszer csak felvillant az AHA érzés.

De hiszen itt van egy tökéletes hely arra, hogy érdeklődőket fogadjunk, akiknek megmutathatjuk, hogy van alternatívája a kotyogónak. Ötletünket tett követte, és a közelmúltban elkészült családunk kávés fellegvára, egy igazi, nagypolgári bútorokkal berendezett SZALON. Ide várunk baráti társaságokat, céges csapatokat, családokat, párokat, szóval mindenkit, akit érdekel a KÁVÉ IGAZI ARCA!

KÓSTOLJ VELÜNK!

Szolgáltatásaink

  • barista oktatás
  • kávékóstoló workshopok
  • tanácsadás
  • céges, és privát rendezvényekre kitelepülés
  • esküvői „brew bar”

Mindegyikben jók vagyunk, keress Bennünket bátran!

 

 

Vélemények

   Kedves Anita és Sándor!
Nagyon jól éreztük magunkat! Számunkra egy új ajtót nyitottatok a kávézás világába. Nálatok tapasztaltuk meg a kávézás igazi élményét és értékét. Egy teljes képet kaptunk a gyümölcs termesztésétől, a feldolgozásán keresztül a fogyasztásig. Megmutattátok hogyan lehet a mindennapi életben, de akár extrém helyeken is jó kávét készíteni ☺

Köszönettel:
Edina és Péter

   Te tudod milyen a jó kávé? Csak hiszed! Vagy jártál már kávékostoláson.
Mindenki szíves figyelmébe ajánlom a Kávészalont, ahol szakmailag nagyon felkészült és lelkes házaspár, Anita és Sanyi segítségével bepillantást nyerhetsz a kávék világába. Megéri! Sokmindent tanultam tőlük, például azt is, hogy szeretem a kávét! Érdekfeszítő elméleti oktatás, interaktív gyakorlattal fűszerezve. Mindez gyönyörű környezetben, kedves társaságban!
Én már tudom, hogy holnaptól mit iszom. És te?

T. Anita

   Köszönöm az ÉLMÉNYT Páromnak és a Kávékostoló csapatának! Anita és Sándor fantasztikus dolgot művel, ami mindenképpen elismerésre méltó! 20 évnyi kávéfogyasztás alatt nem kaptam annyi hiteles, érdekes és hasznos információt, mint a náluk töltött alkalommal. köszönöm. Azóta tudom, hogy milyen a jó KÁVÉ.

Oláh Mihály

 

Helyszín: A KÁVÉSZALON

1117 Budapest, Karinthy F. út 7.

Kávézás karantén idején

A mai napomat az irodámban, azaz a Kávészalonunkban töltöttem. Első körben meghallgattam a Körforgásban fenntarthatósági podcast legfrissebb felvételét, majd elmentem Casino Mocca szemes kávét venni a közeli Keletbe (nem a Közel-Keletre…)

4minutes Cafe/4 perc és kávé a Várban

Már egy ideje esedékes ez a bejegyzés, mert július elején jártunk – először – a Várnegyed újonnan nyílt specialty kávézójában, a  4minutes Caféban.

A kávézó a történelmi Várnegyed szívében, az Országház utcában található. Igazi kis ékszerdoboz. Kis alapterületen csodás, világos, letisztult enteriőr, amihez stílusban is passzolnak a Goosebumps  cég által forgalmazott Modbar eszpresszó gépek és persze az általuk pörkölt magas minőségű kávék....

Misi&Niki, azaz MiNi

A hétvégén szenzációs idő volt, így elővettük a motort és csináltunk egy kávétúrát.

Két kávézót látogattunk meg. Sok közös vonást véltünk köztük felfedezni, mindamellett, hogy egy nagyon markáns különbséget mindenképpen említenünk kell.

#kávézzotthon, avagy hogyan tovább a karantén idején!

Olvasóink tudják, hogy a KÁVÉ A MISSZIÓNK ÉS A PASSZIÓNK, és ez most sincs másként.

Együttérzéssel figyeljük, hogy az elmúlt közel 10 év alatt felépült specialty kávés világ szinte egyik napról a másikra zárta be kapuit a közelmúltban...

A gép mögött az EMBER. Egy igazi olasz MESTERRE emlékezünk.

A kávés szakmában senkinek nem kell bemutatni az olasz gyártmányú La Marzocco kávégépeket. Az újhullámos kávézók többségében ezek a gépek teljesítenek szolgálatot és készítik naponta sokszor az eszpresszót és a tejes italokat.

Piero Bambi az olasz vállalat tulajdonosa, örökös tiszteletbeli elnöke március 22-én 86 éves korában hosszantartó betegség után hunyt el. Őrá emlékezünk ezzel a cikkünkkel.

KávéBár Bazár 2020 – Kávés körkép két napban

Ismét – 2. alkalommal – a Millenáris B épület adott otthont az év legnagyobb – két napos – kávés és  alkoholos rendezvényének.

Közel 50 kiállítóval találkozhattak az érdeklődők, akik között voltak pörkölők, kávézók, kávéforgalmazók, kávégép forgalmazók, ajándék készítők, csoki készítők, prémium, kézműves alkoholos ital előállítók és még sokan mások...

Különleges, saját pörkölésű etióp a Mantrában!

Sportnapom végeztével egy szelet pizza után este nyolcig nyitva tartó kávézót kerestem az V. kerület déli részén. Olyant, ahol a fárasztó nap után a kávé mellett kényelmesen tudok pihenni. Akár egy fotelban. És akkor rögtön beugrottak a Mantra kávézó sárga kanapéi...

Amatőr barista bajnokság 2020

A hétvégén a budapesti Benczúr hotel adott otthont az V. magyar amatőr barista bajnokság elődöntőjének.

Mint már 4 alkalommal, ezúttal is Nagy Krisztián Bruce, magyar barista bajnok szervezte az eseményt...

Kávéházak éjszakája 2019

Tavaly indult útjára ez a szuper kezdeményezés, ahol az igazi, klasszikus kávéházi környezetben szórakozhatunk, kulturálódhatunk, gyűjthetünk élményeket.

Négy az egyben

 Esős májusi szombat. Hirtelen ötlettől vezérelve bevetjük magunkat a belvárosba és meglátogatunk négy kávézót...

PICNIC - „C-vel”

Az I.kerület Tabán, Várkert Bazár és a Rudas fürdő háromszögben a Döbrentei utca 22. számú házban találjuk ezt a kis ékszerdobozt. A két helységből álló kávézó a ma divatos „félig” felújított stílusban készült. A belső helyiségben még az igazi/eredeti „retro”20x20-as fekete-fehér pepita mintás kockakő található...

Kaffemik Bécs (kávés térképpel!)

Január közepén a Ringana cég évindító kétnapos rendezvényén egy emlékezetes hétvégét töltöttünk Bécsben. Bár sűrű sorokban követték egymást a jobbnál jobb programok, mégsem hagyhattuk ki, hogy visszaindulás előtt még felkeressünk egy „jó kávés helyet” is...

Norma Coffee Club Nagykanizsa

A közelmúltban éppen az őrségi telkünkre igyekeztünk az M7-es autópályán, amikor beugrott, hogy pár hónapja Nagykanizsán is nyílt egy specialty kávézó. Mivel az autópálya a város mellett halad el, és egyébként is vágytunk egy jó kávéra, gyors döntést követően már a város centrumában az Erzsébet téren, a Norma Coffee Clubban találtuk magunkat.

2 keréken a Balaton-felvidéken – 2.rész

Vasárnap reggel 7 óra. Kínlódva kelünk, bár már hasunkra süt a nap. Nem véletlen a korai kelés, hiszen a Tóti (Káptalantóti, ha valaki nem ismerné ezen a néven) piacra készülünk reggelizni. Több éve járunk a piacra, de idén először megyünk. 8 órakor már minden tele autóval (szerencse, hogy motorunknak egy fél hely is elég).

Kelet finnül - Eleven Ősz 2017 – Bartók Béla Boulevard

Mint már többször írtuk, egyik kedvenc helyünk a 11. kerület művész negyede (és nem csak azért, mert itt található a Kávészalonunk), ahol 2017. szeptember 22-24. között már 3. alkalommal került megrendezésre az ELEVEN Ősz hétvége.

2 keréken a Balaton-felvidéken – 1.rész

Régóta terveztük, hogy egy röpke hétvégére kiszabadulunk Budapestről, és egy motoros gasztro túrát teszünk az északi parton.

Az augusztus 4-5-i hétvégén mind a programjaink, mind az időjárás arra bíztatott bennünket, hogy itt az alkalom, induljunk útnak.

BY BEANS COFFEE, avagy a pipázó róka

Az 5. kerületi Hold utcai piacon járunk, ahol a zöldség, gyümölcs, hús, és sajt árusokon kívül szép számmal nyíltak a közelmúltban igazi kulináris helyek. Ilyen például a Stand25 is, Szulló Szabina és Szél Tamás bisztrója.

Gasztro túra Legénden, avagy szemelvények egy holland-magyar életéből

Május közepén a Nógrád megyei Legénden jártunk, ahol a Kispesti Waldorf Iskola 9. osztályos tanulói egy biofarmon töltötték 1 hetes kertészeti gyakorlatukat.

Mivel nem ismertük ezt a Budapesthez közeli, dimbes-dombos, akácerdőkkel tarkított vidéket, úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk az alkalmat és mi szülők is eltöltünk itt pár napot...

„Újhullámos” templom – Újhullámos kávé, avagy templom épült Pestszentimrén


  1. április 14-e szombat, Pestszentimre.

Bátran kijelenthetjük, hogy történelmi napra ébredtünk. Az evangélikus egyház dél-pesti régiójában templomszentelésre készülődünk. A Pestlőrinci Evangélikus Gyülekezet „imrei” leánygyülekezete pár éve nagyot álmodott. Saját templom építését határozták el. 2016 pünkösdjén megtörtént az alapkőletétel, és szándékként megfogalmazódott a cél, hogy a templom a Reformáció 500 éves évfordulójára (2017. október 30) készüljön is el.

„Házikó” a bankban?!

Több cikkünkben is említettük, hogy a Bartók Béla út és környéke egyik kedvenc helyünk a városban. Sűrűn látogatjuk az ott található kávézókat, pékségeket, bisztrókat.

Lassan egy éve, hogy egy rendhagyó kezdeményezés megvalósulásának szemtanúi lehettünk...

Egy magyar kávéfarmer Costa Ricában

Kedves barátunk Tóth Sándor – a szekszárdi A Kávé Háza tulajdonosa - az elmúlt napokban Costa Ricában járt kávét szüretelni Bányai Lászlónál, aki hosszú ideje él az országban és több hektáron termeszti ezt a különleges bogyós gyümölcsöt...

Kultúrpresszó – Sopron

Az ünnepekben a Pannónia Hotel Sopron meghívására érkeztünk Sopronba. Ha már itt jártunk, nem hagyhattuk ki, hogy meglátogassuk a város egyetlen specialty kávézóját a Várkerület 96. szám alatt és kóstoljunk egy igazán finom eszpresszót hazaindulás előtt...

A 100 éves Nelli nénivel kávéztam

A nyár folyamán Pesthidegkúton jártam egy idősek otthonában, ahol a 100 éves Jánosi Andrásné, Nelli néni társaságát élvezhettem, és a nagy melegben együtt kortyolhattuk a saját készítésű kellemesen hűvös etióp filter kávét.

STAND 25

Szulló Szabina és Széll Tamás szentélyében a STAND 25 BISZTRÓ-ban (Hold utcai piac földszint) kóstoltunk.

Kicsit feszélyezve érkeztünk...

World of Coffee – A világ kávés krémje Budapesten

Még mindig pár centivel a föld fölött lebegünk, és nem (csak) a túlzott koffeinbevitel miatt.

Mi is történt? Mi okozott ekkora „sokkot”?

Mindössze annyi, hogy június 13-15 között elsőként Kelet-Európában, Budapesten rendezték meg a World of Coffee-t, a világ legnagyobb kávés szakmai kiállítását, ahol kipróbálhattuk a legújabb fejlesztésű kávés eszközöket, kóstolhattuk a világ különböző pontjairól érkezett pörkölő manufaktúrák legfinomabb kávéit, és testközelből szurkolhattunk a világ legjobb baristáinak a Cup Tasting, a Latte Art, a Coffee in Good Spirits, a Cezve/Ibrik, és a Brewers Cup versenyeken...