RÓLUNK

Történetünk több, mint 30 éve kezdődött egy általános iskolai évnyitón, amikor a 7. osztályba új fiú érkezett. A fiút Sanyinak hívták.

Mivel még ismeretlen volt számára a környezet és nem volt benne biztos, hogy a megfelelő osztályhoz csatlakozott, ezért kérdésével odalépett egy lányhoz, akit Anitának hívtak.

Szóval kapcsolatunk ekkor indult és azóta is tart.

Valljuk, hogy a hosszú házasság egyik titka a közös érdeklődés, a közös célok az életben.

Mindketten nagyon szerettünk/szeretünk utazni, új élményeket gyűjteni, más nemzetek konyháját kipróbálni. A sok utazás során azt vettük észre, hogy mindketten folyamatosan Olaszországba vágyunk, és 25 évvel ezelőtti első utunkat hamarosan követte sok-sok újabb kiruccanás.

Nem tudtunk betelni az olasz életérzéssel, magával ragadott a történelem, az építészet, a táj, a konyhaművészet, melynek szerves része volt a KÁVÉ is. Évről évre meg kellett látogatnunk az olasz eszpresszó kultúra hazáját, összekötve a kellemest a hasznossal, azaz ez a pár nap mindig a KÁVÉról is szólt.

Ezen élmények hatására egyre mélyebbre ástuk magunkat a témában, így hamarosan otthonra is beszereztünk egy eszpresszó gépet a hozzá tartozó őrlővel, és 2011-ben mindketten elvégeztük a barista képzést a Barista Hungary Kft-nél. A képzés után lelkesedésünk és érdeklődésünk egyre magasabb szintre emelkedett, és azóta nincs megállás. Folyamatosan képezzük magunkat, elsajátítottuk az alternatív kávékészítési módokat, és pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávés szokásait.

MISSZIÓNK

Szóval... pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávézási szokásait.

Ez inspirált bennünket, hogy KÁVÉKÓSTOLÓ néven elindítsuk blogunkat, és tájékoztassuk a nagyközönséget arról, hogy hol lehet jó kávét inni Magyarországon (alkalmanként külföldre is kitekintünk)

Mivel tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, ezért jártunkban-keltünkben mindenhol „hirdetjük az igét”, azaz milyen és hogyan készül a JÓ KÁVÉ.

Mottónk: A KÁVÉ a missziónk és a passziónk!

Ennek szellemében indítottuk útjára a „veleméri kávés napok” rendezvényünket az Őrségben, melynek keretében augusztusban 1 héten keresztül a saját erdei kis házunk teraszán fogadjuk az arra járó turistákat egy kis kóstolóval, és sok-sok hasznos kávés információval.

Ugyanilyen – önkéntes – „konstrukcióban” gerilla kávés akciókat szerveztünk egyházi gyülekezetünk jeles alkalmain. Hosszú távú terveink között szerepel középiskolai osztályokban előadások, bemutatók tartása, mely többek között azt a célt is szolgálja, hogy az energia italok helyett egészséges alternatívát kínáljunk.

Ezen kívül az Egyesület a Magyar Kávékultúráért alapító tagjaiként több, szintén „fanatikus” kávés szakemberrel együtt éveken át szerveztük a nemzetközi kávés versenyek magyarországi fordulóit.

Elhivatottságunkat a „Kávés szakma legjobbjai 2014” díjátadón a szakma is elismerte. Sanyi átvehette az „Aki a legtöbbet tette a magyar kávékultúráért” oklevelet.

A mai KÁVÉSZALON egykor szeretett dédink exkluzív ruha szalonja volt.

Úri dámák találkozó helye volt ez a 11. kerületi nagypolgári lakás, ahol szebbnél-szebb ruhaköltemények készültek egykoron. (egy igazi békebeli próbababa még tanúskodik erről)

Dédink halála után sokáig tanakodtunk, hogy a felújításra szoruló ingatlannak mi legyen a sorsa.

Eladjuk vagy felújítsuk, ez volt a dilemmánk.

Ekkor már benne éltünk a kávé világában, fogadtunk érdeklődőket az őrségi erdőszéli „nyitott porták” rendezvényünkön, ahol is többen megkérdezték, hogy Budapesten hol hallhatnának ugyanilyen, kóstolóval egybekötött „felvilágosító” előadásokat.

Addig-addig motoszkált a téma a fejünkben, amíg egyszer csak felvillant az AHA érzés.

De hiszen itt van egy tökéletes hely arra, hogy érdeklődőket fogadjunk, akiknek megmutathatjuk, hogy van alternatívája a kotyogónak. Ötletünket tett követte, és a közelmúltban elkészült családunk kávés fellegvára, egy igazi, nagypolgári bútorokkal berendezett SZALON. Ide várunk baráti társaságokat, céges csapatokat, családokat, párokat, szóval mindenkit, akit érdekel a KÁVÉ IGAZI ARCA!

KÓSTOLJ VELÜNK!

Szolgáltatásaink

  • barista oktatás
  • kávékóstoló workshopok
  • tanácsadás
  • céges, és privát rendezvényekre kitelepülés
  • esküvői „brew bar”

Mindegyikben jók vagyunk, keress Bennünket bátran!

 

 

Vélemények

   Kedves Anita és Sándor!
Nagyon jól éreztük magunkat! Számunkra egy új ajtót nyitottatok a kávézás világába. Nálatok tapasztaltuk meg a kávézás igazi élményét és értékét. Egy teljes képet kaptunk a gyümölcs termesztésétől, a feldolgozásán keresztül a fogyasztásig. Megmutattátok hogyan lehet a mindennapi életben, de akár extrém helyeken is jó kávét készíteni ☺

Köszönettel:
Edina és Péter

   Te tudod milyen a jó kávé? Csak hiszed! Vagy jártál már kávékostoláson.
Mindenki szíves figyelmébe ajánlom a Kávészalont, ahol szakmailag nagyon felkészült és lelkes házaspár, Anita és Sanyi segítségével bepillantást nyerhetsz a kávék világába. Megéri! Sokmindent tanultam tőlük, például azt is, hogy szeretem a kávét! Érdekfeszítő elméleti oktatás, interaktív gyakorlattal fűszerezve. Mindez gyönyörű környezetben, kedves társaságban!
Én már tudom, hogy holnaptól mit iszom. És te?

T. Anita

   Köszönöm az ÉLMÉNYT Páromnak és a Kávékostoló csapatának! Anita és Sándor fantasztikus dolgot művel, ami mindenképpen elismerésre méltó! 20 évnyi kávéfogyasztás alatt nem kaptam annyi hiteles, érdekes és hasznos információt, mint a náluk töltött alkalommal. köszönöm. Azóta tudom, hogy milyen a jó KÁVÉ.

Oláh Mihály

 

Helyszín: A KÁVÉSZALON

1117 Budapest, Karinthy F. út 7.

Kávéházak éjszakája 2019

Tavaly indult útjára ez a szuper kezdeményezés, ahol az igazi, klasszikus kávéházi környezetben szórakozhatunk, kulturálódhatunk, gyűjthetünk élményeket.

Négy az egyben

 Esős májusi szombat. Hirtelen ötlettől vezérelve bevetjük magunkat a belvárosba és meglátogatunk négy kávézót...

PICNIC - „C-vel”

Az I.kerület Tabán, Várkert Bazár és a Rudas fürdő háromszögben a Döbrentei utca 22. számú házban találjuk ezt a kis ékszerdobozt. A két helységből álló kávézó a ma divatos „félig” felújított stílusban készült. A belső helyiségben még az igazi/eredeti „retro”20x20-as fekete-fehér pepita mintás kockakő található...

Kaffemik Bécs (kávés térképpel!)

Január közepén a Ringana cég évindító kétnapos rendezvényén egy emlékezetes hétvégét töltöttünk Bécsben. Bár sűrű sorokban követték egymást a jobbnál jobb programok, mégsem hagyhattuk ki, hogy visszaindulás előtt még felkeressünk egy „jó kávés helyet” is...

Norma Coffee Club Nagykanizsa

A közelmúltban éppen az őrségi telkünkre igyekeztünk az M7-es autópályán, amikor beugrott, hogy pár hónapja Nagykanizsán is nyílt egy specialty kávézó. Mivel az autópálya a város mellett halad el, és egyébként is vágytunk egy jó kávéra, gyors döntést követően már a város centrumában az Erzsébet téren, a Norma Coffee Clubban találtuk magunkat.

2 keréken a Balaton-felvidéken – 2.rész

Vasárnap reggel 7 óra. Kínlódva kelünk, bár már hasunkra süt a nap. Nem véletlen a korai kelés, hiszen a Tóti (Káptalantóti, ha valaki nem ismerné ezen a néven) piacra készülünk reggelizni. Több éve járunk a piacra, de idén először megyünk. 8 órakor már minden tele autóval (szerencse, hogy motorunknak egy fél hely is elég).

Kelet finnül - Eleven Ősz 2017 – Bartók Béla Boulevard

Mint már többször írtuk, egyik kedvenc helyünk a 11. kerület művész negyede (és nem csak azért, mert itt található a Kávészalonunk), ahol 2017. szeptember 22-24. között már 3. alkalommal került megrendezésre az ELEVEN Ősz hétvége.

2 keréken a Balaton-felvidéken – 1.rész

Régóta terveztük, hogy egy röpke hétvégére kiszabadulunk Budapestről, és egy motoros gasztro túrát teszünk az északi parton.

Az augusztus 4-5-i hétvégén mind a programjaink, mind az időjárás arra bíztatott bennünket, hogy itt az alkalom, induljunk útnak.

BY BEANS COFFEE, avagy a pipázó róka

Az 5. kerületi Hold utcai piacon járunk, ahol a zöldség, gyümölcs, hús, és sajt árusokon kívül szép számmal nyíltak a közelmúltban igazi kulináris helyek. Ilyen például a Stand25 is, Szulló Szabina és Szél Tamás bisztrója.

Gasztro túra Legénden, avagy szemelvények egy holland-magyar életéből

Május közepén a Nógrád megyei Legénden jártunk, ahol a Kispesti Waldorf Iskola 9. osztályos tanulói egy biofarmon töltötték 1 hetes kertészeti gyakorlatukat.

Mivel nem ismertük ezt a Budapesthez közeli, dimbes-dombos, akácerdőkkel tarkított vidéket, úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk az alkalmat és mi szülők is eltöltünk itt pár napot...

„Újhullámos” templom – Újhullámos kávé, avagy templom épült Pestszentimrén


  1. április 14-e szombat, Pestszentimre.

Bátran kijelenthetjük, hogy történelmi napra ébredtünk. Az evangélikus egyház dél-pesti régiójában templomszentelésre készülődünk. A Pestlőrinci Evangélikus Gyülekezet „imrei” leánygyülekezete pár éve nagyot álmodott. Saját templom építését határozták el. 2016 pünkösdjén megtörtént az alapkőletétel, és szándékként megfogalmazódott a cél, hogy a templom a Reformáció 500 éves évfordulójára (2017. október 30) készüljön is el.

„Házikó” a bankban?!

Több cikkünkben is említettük, hogy a Bartók Béla út és környéke egyik kedvenc helyünk a városban. Sűrűn látogatjuk az ott található kávézókat, pékségeket, bisztrókat.

Lassan egy éve, hogy egy rendhagyó kezdeményezés megvalósulásának szemtanúi lehettünk...

Egy magyar kávéfarmer Costa Ricában

Kedves barátunk Tóth Sándor – a szekszárdi A Kávé Háza tulajdonosa - az elmúlt napokban Costa Ricában járt kávét szüretelni Bányai Lászlónál, aki hosszú ideje él az országban és több hektáron termeszti ezt a különleges bogyós gyümölcsöt...

Kultúrpresszó – Sopron

Az ünnepekben a Pannónia Hotel Sopron meghívására érkeztünk Sopronba. Ha már itt jártunk, nem hagyhattuk ki, hogy meglátogassuk a város egyetlen specialty kávézóját a Várkerület 96. szám alatt és kóstoljunk egy igazán finom eszpresszót hazaindulás előtt...

Terítéken az ARICHA

A Kávékóstoló életében először valósulhatott meg az a különleges lehetőség, hogy egyazon zöldkávé alapanyagból három magyar cég által is lepörkölt kávét kóstolhatott.

Az egyik kedvenc termőterületünkről, az Etióp Yirgacheffe régióból, az ARICHA feldolgozó állomásról származó SZÁRAZ feldolgozású kávét a Black Sheep, a Casino Mocca, és a Red Baggies pörkölőktől szereztük be otthoni „tesztelésre”.

A 100 éves Nelli nénivel kávéztam

A nyár folyamán Pesthidegkúton jártam egy idősek otthonában, ahol a 100 éves Jánosi Andrásné, Nelli néni társaságát élvezhettem, és a nagy melegben együtt kortyolhattuk a saját készítésű kellemesen hűvös etióp filter kávét.

STAND 25

Szulló Szabina és Széll Tamás szentélyében a STAND 25 BISZTRÓ-ban (Hold utcai piac földszint) kóstoltunk.

Kicsit feszélyezve érkeztünk...

„Szoba kilátással”… helyett Kávézó kilátással

Bizonyára több olvasónk is emlékszik a 90-es években készült kultikus kosztümös olasz filmre, melyben az ifjú angol hölgy és az édesapjával utazgató bohém fiú egy csodálatos kilátással rendelkező firenzei szállodában "összejönnek", miközben különféle kulturális kalandok sokaságát élik át együtt.

Persze a kávé is előkerül mind az olasz, mind az angliai helyszíneken...

DAMNICZKI BUDAPEST – A cukrászda, ahol a kávé is számít

Ebben az évben ünnepli 25. születésnapját – Isten éltesse! – az 1992-ben Székesfehérváron családi vállalkozásként alapított Damniczki cukrászda.

A Damniczki Balázs vezetésével készülő sütemény és fagylaltcsodák az évek alatt nem csak az elégedett vendégek számát növelték, de a szakmai zsűri tetszését is elnyerték.

Így lett 2014-ben az év tortája a Somlói Evolúció, 2013-ban pedig az év fagylaltja a vörösboros málna.

Bruberi a Rózsadomb legjobb kávézója (a sövényen túl…)

Április 1-én – és ez nem tréfa – a Rózsadombon a Pentelei Molnár utcában megnyílt a Bruberi Kávézó és Pékség. 

Vági Laci, - a hely tulajdonosa, és mozgatórugója – nem most kezdte a vendéglátást. Fiatal kora ellenére a szakma „nagy öregjének” számít.