RÓLUNK

Történetünk több, mint 30 éve kezdődött egy általános iskolai évnyitón, amikor a 7. osztályba új fiú érkezett. A fiút Sanyinak hívták.

Mivel még ismeretlen volt számára a környezet és nem volt benne biztos, hogy a megfelelő osztályhoz csatlakozott, ezért kérdésével odalépett egy lányhoz, akit Anitának hívtak.

Szóval kapcsolatunk ekkor indult és azóta is tart.

Valljuk, hogy a hosszú házasság egyik titka a közös érdeklődés, a közös célok az életben.

Mindketten nagyon szerettünk/szeretünk utazni, új élményeket gyűjteni, más nemzetek konyháját kipróbálni. A sok utazás során azt vettük észre, hogy mindketten folyamatosan Olaszországba vágyunk, és 25 évvel ezelőtti első utunkat hamarosan követte sok-sok újabb kiruccanás.

Nem tudtunk betelni az olasz életérzéssel, magával ragadott a történelem, az építészet, a táj, a konyhaművészet, melynek szerves része volt a KÁVÉ is. Évről évre meg kellett látogatnunk az olasz eszpresszó kultúra hazáját, összekötve a kellemest a hasznossal, azaz ez a pár nap mindig a KÁVÉról is szólt.

Ezen élmények hatására egyre mélyebbre ástuk magunkat a témában, így hamarosan otthonra is beszereztünk egy eszpresszó gépet a hozzá tartozó őrlővel, és 2011-ben mindketten elvégeztük a barista képzést a Barista Hungary Kft-nél. A képzés után lelkesedésünk és érdeklődésünk egyre magasabb szintre emelkedett, és azóta nincs megállás. Folyamatosan képezzük magunkat, elsajátítottuk az alternatív kávékészítési módokat, és pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávés szokásait.

MISSZIÓNK

Szóval... pár éve fejünkbe vettük, hogy megreformáljuk a magyar kávéfogyasztók kávézási szokásait.

Ez inspirált bennünket, hogy KÁVÉKÓSTOLÓ néven elindítsuk blogunkat, és tájékoztassuk a nagyközönséget arról, hogy hol lehet jó kávét inni Magyarországon (alkalmanként külföldre is kitekintünk)

Mivel tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, ezért jártunkban-keltünkben mindenhol „hirdetjük az igét”, azaz milyen és hogyan készül a JÓ KÁVÉ.

Mottónk: A KÁVÉ a missziónk és a passziónk!

Ennek szellemében indítottuk útjára a „veleméri kávés napok” rendezvényünket az Őrségben, melynek keretében augusztusban 1 héten keresztül a saját erdei kis házunk teraszán fogadjuk az arra járó turistákat egy kis kóstolóval, és sok-sok hasznos kávés információval.

Ugyanilyen – önkéntes – „konstrukcióban” gerilla kávés akciókat szervezünk egyházi gyülekezetünk jeles alkalmain. Hosszú távú terveink között szerepel középiskolai osztályokban előadások, bemutatók tartása, mely többek között azt a célt is szolgálja, hogy az energia italok helyett egészséges alternatívát kínáljunk.

Ezen kívül az Egyesület a Magyar Kávékultúráért alapító tagjaiként több, szintén „fanatikus” kávés szakemberrel együtt önkéntes munkában szerveztük a nemzetközi kávés versenyek magyarországi fordulóit.

Elhivatottságunkat a „Kávés szakma legjobbjai 2014” díjátadón a szakma is elismerte. Sanyi átvehette az „Aki a legtöbbet tette a magyar kávékultúráért” oklevelet.

A mai KÁVÉSZALON egykor szeretett dédink exkluzív ruha szalonja volt.

Úri dámák találkozó helye volt ez a 11. kerületi nagypolgári lakás, ahol szebbnél-szebb ruhaköltemények készültek egykoron. (egy igazi békebeli próbababa még tanúskodik erről)

Dédink halála után sokáig tanakodtunk, hogy a felújításra szoruló ingatlannak mi legyen a sorsa.

Eladjuk vagy felújítsuk, ez volt a dilemmánk.

Ekkor már benne éltünk a kávé világában, fogadtunk érdeklődőket az őrségi erdőszéli „nyitott porták” rendezvényünkön, ahol is többen megkérdezték, hogy Budapesten hol hallhatnának ugyanilyen, kóstolóval egybekötött „felvilágosító” előadásokat.

A kérdésre nem tudtunk választ adni, mert ilyen jellegű „képzésről” (azaz nem barista v. home-barista oktatás) nem volt tudomásunk. Addig-addig motoszkált a téma a fejünkben, amíg egyszer csak felvillant az AHA érzés.

De hiszen itt van egy tökéletes hely arra, hogy érdeklődőket fogadjunk, akiknek megmutathatjuk, hogy van alternatívája a kotyogónak. Ötletünket tett követte, és a közelmúltban elkészült családunk kávés fellegvára, egy igazi, nagypolgári bútorokkal berendezett SZALON. Ide várunk baráti társaságokat, céges csapatokat, családokat, párokat, szóval mindenkit, akit érdekel a KÁVÉ IGAZI ARCA!

KÓSTOLJ VELÜNK!

„VAN ÉLET A KOTYOGÓN TÚL, AVAGY MILYEN A TÖKÉLETES KÁVÉ?”

Ezt mutatja be Önnek/Neked a KÁVÉKÓSTOLÓ csapata!

Az interaktív 2 órás (mini) vagy 4 órás (maxi) workshop alatt szót ejtünk

  • a KV történetéről, termőhelyeiről, típusairól
  • feldolgozási eljárásokról, pörkölésről
  • készítési módokról, eszközökről (V-60, Aeropress, Szifon, Chemex)
  • otthoni praktikákról (mi a tökéletes eszpresszó titka?)
  • a koffein szervezetre gyakorolt hatásáról, tévhitekről
  • világtrendekről – Mi is a brew bar? Mit takar a specialty kávézó elnevezés?
  • Mit tud a ROK?

Kóstolunk különböző eszközökkel (Chemex, V60, Aeropress stb.) és módokon elkészített farmszelektált, kézi szüretelésű, frissen pörkölt és őrölt afrikai, ill. közép-amerikai kávékat, és készítünk kávét kotyogóban is.

Kellemes zene mellett, igazi kávéházi környezetben elkészítheted saját kávé(i)dat is.

A KÁVÉKÓSTOLÓ CSAPATA KÁVÉÉRTŐVÉ TESZI ÖNT!

 

Vélemények

   Köszönjük szépen a mai élményt!

Nagyon jól éreztük magunkat! Ez egy teljesen új dimenzió, amit most mutattak nekünk! Kedvet kaptunk a további „kíváncsiskodáshoz”.

Sipkovits-Ábrány Nikoletta és Sipkovits Péter

   Régóta felmerült az igény bennünk, hogy a mindennapi kávéfogyasztásunkat meg kell reformálnunk. Az interneten folyamatosan kaptuk az apró információ morzsákat,amivel akaratlanul is bővült az ismeretünk. Egyre jobban éreztük, hogy van út az instant kávé, a kotyogós, és a "jó erős és keserű" feketén túl is. Első lépésként egy presszó kávé főző géppel bővítettük konyhánkat ami komoly előrelépés volt, sok örömöt okozott és okoz most is.

Ám úgy gondolom, az igazi előrelépést csak most kezdjük megtenni,miután Anita és Sándor egésszé fonta a részinformációkat, amiket tudtunk, és hatalmas mértékben ki is bővítette tudásunkat, amit a mindennapokban tudunk kamatoztatni. Ha a bor témakörben szeretnénk párhuzamot vonni,ki tudunk lépni a kannás bor bűvköréből a minőségi bor fogyasztásának irányába.

Nagyon hasznos, élvezetes és élményekben gazdag volt a bemutató. Anita és Sándor családias hangulattá varázsolta az eltelt időt!

Az együtt töltött idő alatt végig érezhető volt, hogy őszintén szívükön viselik a kávékultúra megismertetését! Az pedig csak emelte a kávékóstoló különlegességét, hogy "márkafüggetlenként" nem volt lehetőség semminek a megvásárlására!

Köszönjük! Nagy élménnyel gazdagodtunk!
Babka Krisztián és Zsuzsa

   Felejthetetlen élmény volt számomra a Nálatok töltött mindkét workshop. A hangulat, a szakértelem és hozzáértésetek kimagasló volt☺ Nagyon élvezetes volt minden perc, hiszen teljesen megváltoztattátok a kávézási szokásainkat. Megtanultam érezni a kávé ízét és a különbséget. Új utat nyitottatok. Remélem lesz még sok alkalom, amikor további ismeretekre tehetek szert egy általatok szervezett workshopon☺

Köszönettel:
Egy tudatosabb kávézó

   Nagyon jó volt az előadás, nagyon finom volt a kávé!
Szuper volt az egész program!
Köszönjük!

Pallinger Márti és Kovács Dóri

 

Helyszín: A KÁVÉSZALON

1117 Budapest, Karinthy F. út 7.

Egy magyar kávéfarmer Costa Ricában

Kedves barátunk Tóth Sándor – a szekszárdi A Kávé Háza tulajdonosa - az elmúlt napokban Costa Ricában járt kávét szüretelni Bányai Lászlónál, aki hosszú ideje él az országban és több hektáron termeszti ezt a különleges bogyós gyümölcsöt...

Kultúrpresszó – Sopron

Az ünnepekben a Pannónia Hotel Sopron meghívására érkeztünk Sopronba. Ha már itt jártunk, nem hagyhattuk ki, hogy meglátogassuk a város egyetlen specialty kávézóját a Várkerület 96. szám alatt és kóstoljunk egy igazán finom eszpresszót hazaindulás előtt...